Hjärnkoll vill få oss att våga fråga

”Våga fråga!” ”Bryt tystnaden!” Så lät några av de uppmaningar som ropades ut på Svartbäcksgatan när Hjärnkoll på torsdagen hade en manifestation för att uppmärksamma psykisk ohälsa.

3 maj 2012 16:04

Ett tjugotal rödklädda ambassadörer från kampanjen Hjärnkoll vandrade i långsam takt från Stadsbiblioteket till Forumtorget. Några bar på korgar med informationsbroschyrer om psykisk ohälsa, andra delade ut röda ballonger med texter som uppmanade åhörarna att våga prata och ställa frågor.
En ambassadör plockade fram en svart ballong.
– På den här ballongen står det att psykiskt sjuka aldrig blir friska. Det är en fördom och jag tycker inte om fördomar, sade hon och stack hål på ballongen.

Bland deltagarna i manifestationståget fanns Gabriella Wallén som är ordförande i Club Lindormen, en träffpunkt för människor med psykisk ohälsa. Hon delade ut barnböcker som uppmärksammar olika psykiska sjukdomar.
– Tanken med den här kampanjen är att bryta fördomar om psykisk ohälsa. Att få folk att förstå att man inte är sin diagnos och att psykiska sjukdomar både kan vara övergående och går att behandla, sade hon.

Manifestationen väckte uppmärksamhet bland förbipasserande. När ambassadörerna kom fram till Forumtorget uppmanade de åhörarna att komma fram och ställa frågor.
– Genom manifestationen blir vi synliga, och det är det som är syftet. Det finns runt 200 Hjärnkollambassadörer i Sverige som föreläser på olika håll för att sprida kunskap. Och vi hoppas att vi nu får folk att våga fråga, sade Pia Röjdeby, en av ambassadörerna.


Bildtext 1: Pia Röjdeby, en av Hjärnkolls ambassadörer, stack hål på en svart fördomsballong.
Bildtext 2: Pia Röjdeby och Elisabet Alphonce från kampanjen Hjärnkoll svarade på frågor om psykisk ohälsa.
Foto: Tomas Lundin

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!