Det är en riktig storsatsning som är på gång mitt i stan. Jennie Claesson vid Uppsala Handelskammare är en av flera som efterlyst krafttag för att komma i gång med utvecklingen av det gamla industriområdet. Det sträcker sig från Strandbokilen upp till Björkgatan och är i dag fyllt av småföretag, allt från simskolor och hunddagis till bilverkstäder och bagerier. Flera beskriver främre Boländerna som en pärla som väntar på att exploateras. Jennie Claesson är entusiastisk över möjligheterna och tror att området kan utvecklas till ett nytt "innovationscentrum", mitt i stan.
– Vi har två topprankade universitet, ett framtidsinriktat näringsliv, studenter, en stor life science sektor och en växande tech- och materialsektor. Alla skulle kunna mötas här. Det är dags att agera så att den här chansen inte går Uppsala förbi, säger hon.
Det verkar också vara på gång. Uppsala kommun anser att främre Boländerna är ett av stans hetaste utvecklingsprojekt just nu. En plan för att utveckla området togs i juni förra året. Under det första kvartalet i år är det tänkt att politikerna ska ge klartecken för att ta fram en detaljplan för områdets första utbyggnadsetapp.
– Uppsala kommun har brist på centrala lokaler för kontor och verksamheter och främre Boländerna har ett fantastiskt pendlarläge precis intill Resecentrum. Där ska östra delen av Uppsalas centrum fortsätta växa söderut, säger Elisabet Jonsson som är plan- och bygglovchef.
Tanken är att dagens låga, brokiga företagsbebyggelse ska ersättas av moderna kontorshus med affärer och restauranger i bottenplan. Hela området ska moderniseras och bli mer storstadsmässigt. Elisabet Jonsson tar fram en visionsbild av hur Säbygatan, som löper genom området, kan komma att se ut när de första kvarteren är byggda. Bebyggelsen kommer att bli tät precis som i innerstaden, med hus nära gatan, breda stenlagda gångbanor kantade av grönska och parker.
Fullt utbyggt kommer runt 11 000 personer att arbeta i främre Boländerna dagtid. I dag rör det sig bara om mellan 1 000 och 2 000 personer.
Förhoppningarna är stora.
– Med ett nytt område i det här läget är det inte osannolikt att vissa företag väljer att lägga sitt huvudkontor här i stället för i Stockholm, säger projektledare Gustav Hector.
Kommunen vill se en mix av olika verksamheter i området - kontor och laboratorier, högteknologiska företag och kanske ett p-hus och ett företagshotell.
– Vi skulle också gärna se ett samarbete med Uppsalas två universitet, säger Gustav Hector.
Marken är privatägd. Det gör att kommunen inte kan planera hur som helst. Men det finns ett stort intresse för att bygga i området.
– I den del som ligger närmast stationsområdet ägs marken av ett antal stora fastighetsbolag som vill vara med i den här omvandlingen. Flera av dem skulle vilja bygga betydligt mer än 5-7 våningar som vi planerar för nu, säger Elisabet Jonsson.
Ett av fastighetsbolagen som vill bygga på höjden är Rosendal fastigheter i Uppsala. Drömmen är att skapa ett Uppsalas World Trade Center.
– Vi vill satsa stort med en signaturbyggnad som har höga arkitektoniska värden. Den skulle fungera som en entré. Hela området är unikt med svenska mått. Inte många städer har den här möjligheten att skapa ett nytt område för näringslivsutveckling i stadens centrala delar, säger Henrik Svanqvist VD för Rosendal Fastigheter.
Han tror, liksom Jennie Claesson på handelskammaren, att området kan bli ett viktigt område för nya företag och samtidigt locka till sig andra företag från olika delar av Sverige eller internationellt. För att det ska lyckas anser han att alla inblandade måste samarbeta.
Kommunen har redan startat en dialog med fastighetsägarna. Från nu till att spaden sätts i jorden räknar Elisabet Jonsson och Gustav Hector med att det tar ett par år. Var det blir är inte klart i dag.
– Det blir där markägarna är mest intresserade av att exploatera och samverka och där det ger mest nytta för staden, säger Elisabet Jonsson.
Vad händer med de företag som finns i området nu och inte vill flytta?
– Målsättningen är att befintliga företag ska kunna stanna kvar inom området i andra lokaler, eller i andra delar av Uppsala som Östra Fyrislund. Vissa verksamheter äger sina egna lokaler och avgör om de vill utveckla dem eller inte, säger Elisabet Jonsson.
Utbyggnaden kommer att pågå under minst 15 års tid.