Hennes appidé tog hem första pris

Vissa sommarjobb är mer prisbelönta än andra. Ava Feghhis samåkningsapp vann första pris och nu vill hon fortsätta utveckla sitt företag.

23 juli 2018 17:43

Ava Feghhi, 17 år, har i sommarjobbat på sitt Rookie startup-sommarjobb. Konceptet innebär att man startar ett eget företag under sommarlovet och provar på livet som entrepenör. Sommarjobben fungerar också som en tävling och Avas företagsidé tog hem första pris av Rookie startup.

– Det var sju utvalda företag som presenterades. Man bedömdes bland annat affärsidé och hur långt vi kommit. Jag har fått ett diplom och 5 000 kronor i prispengar och ett jättestort bankkort hemma. Pengarna ska gå tillbaka till företaget, säger Ava Feghhi.

– Jag ville skapa något som var bra för miljön och kom då fram till att jag ville göra en samåkningsapp. Jag har tittat på liknande idéer men det fanns inga riktigt bra för pendlare, säger Ava

Feghhi.

Hennes idé går ut på ett så kallat checkpoint system.

– Tänk dig att du bor i Uppsala och jobbar i Kista. Då kan du gå till checkpointen i Uppsala för att pendla till Kista. Man måste anmäla sig i appen för att kunna vara med, då kan man se att det inte blir för många i bilen. Då kan du också fylla i om du har bil eller om du vill ha en långtidsplats i en bil. Det kan bli så att du inte åker i samma bil dit som du åker hem, vilket är för att öka flexibiliteten och inte vara låst vid en viss tid, säger Ava Feghhi.

Ava jobbar nu med att utveckla sin företagsidé. Hon har kontakt med Uppsala universitet angående programmerare,för att få hjälp med att utveckla appen.

– Jag har bara grundläggande kunskaper inom programmering. Jag har däremot skaffat många kontakter och har pratat med kommunen, politiker, företag och har fått hjälp och stöd. Jag kommer fortsätta jobba och har långt kvar innan appen är färdig, men jag har inte bråttom. Jag kommer förhoppningsvis jobba med det under mitt tredje år på gymnasiet, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Morgan Lengbrant

Ämnen du kan följa