Hemlösa använder båtarna som härbärge

Personer som saknar bostad har boat in sig på båtar i hamnen. Polisen bekräftar: "Vi känner till det".

Det finns fler båtar än Skeppet som drar till sig uppmärksamhet i Fyrisån.

Det finns fler båtar än Skeppet som drar till sig uppmärksamhet i Fyrisån.

Foto: Staffan Wolters

Uppsala kommun2019-11-18 21:01

Det har kommit in ett flertal tips till tidningen om att personer misstänks bo på vissa båtar i hamnen i brist på annat boende. Polisen kan nu bekräfta att de känner till problematiken. 

– Vi har varit på plats vid ett par tre tillfällen i andra ärenden. Det är inte utrett huruvida det är ett brott att bo på båtarna eller inte, men vi känner till det, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid Polisen.

Platsen han pratar om är hamnen, centralt i Uppsala vid Fyrisån.

– En preliminär bedömning är att de som har sovit i de här båtarna är personer som använder båtarna som natthärbärge och inte har någon annanstans att sova. 

Polisen upptäckte nyligen missförhållandena när de var på plats med anledning av cykelstölder, själva boendefrågan har de inte hunnit titta på. 

Exakt adress eller hur många båtar det rör sig om är polisen förtegen om. De stulna cyklarna har inte hittats på själva båtarna, men i anslutning till den här platsen i hamnområdet. 

Jonas Eronen är inte förvånad över att folk i området har reagerat och hört av sig.

– Det är klart att det kan ha uppfattats som att det har varit rörelser i hamnen som avviker från den vanliga bilden, säger han.

Har båtägarna haft kännedom om att de haft inneboende på båten?

– Personerna ska enligt uppgifter haft lov av ägarna att vistas på båten just vid de här tillfällena. Men om det gäller lov att även bo på båten är inte utrett. 

Uppsala kommun har kännedom om att vissa båtar används av hemlösa men säger sig inte ha vetskap om att något brott skulle ha begåtts.

– Kommunen har inga misstankar om att någon bor illegalt nere i hamnen. Vi har inte fått någon sådan information. Jag vet att det har förekommit att uteliggare tagit sig ombord, men det är en fråga för polisen, säger Roger Lindström, områdeschef på Stadsbyggnadsförvaltningen.

Inte heller Socialförvaltningen ska ha fått in några orosanmälningar om att bostadslösa personer skulle bo på båtar nere vid hamnen som en nödlösning.

– Vi har inte fått in någonting om det, hälsar Ylva Byström, enhetschef på mottagningsenheten vuxen på Socialförvaltningen.

Upsala Motorbåtssällskap har 170–180 båtar uppställda i hamnen. Klubben har medlemmar som turas om att vakta båtarna och inte heller de har noterat några avvikelser. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!