UNT berättade nyligen om en Uppsalabo kallad Ulf som i ett par år varit informatör åt polisen. Ulf, som själv har kriminell bakgrund, ska ha hjälpt polisen att avslöja bland annat flera narkotikaaffärer i Uppsala.
Under sin tid som infiltratör har han umgåtts med kriminella och säger att de anlitat honom för att ordna fram köpare av vapen och narkotika. Information om planerade brott har han sedan gett till polisen.
Så långt UNT kunnat kontrollera de uppgifter som Ulf lämnat har de visat sig stämma. Det gäller bland annat detaljer i polisutredningar mot personer han säger sig ha angett.
LÄS MER: Ulf: "Polisen misslyckades gång på gång"
Men sommaren 2017 blev Ulf själv misstänkt för narkotikabrott. Han satt häktad några veckor innan han släpptes, men misstankarna kvarstår och han riskerar åtal.
Ulfs version är att han greps av polisen då han befann sig tillsammans med en person som hanterade narkotika.
– Jag var ute på ett uppdrag åt polisen för att skaffa information om en narkotikaaffär. Jag är helt oskyldigt anklagad till det narkotikainnehav jag häktades för, säger han.
Fallet belyser den typ av besvärliga situationer som kan uppstå när polisen använder hemliga informatörer i kriminella kretsar.
Rättegångar är i allmänhet offentliga. Om Ulf försöker fria sig genom att berätta i rättssalen att han jobbat för polisen riskerar han hämndaktioner från personer som han angett för polisen.
Enligt Ulf har han redan utsatts för allvarliga hot från kriminella personer, något han anmält till polisen som inlett förundersökning.
Ulf säger att han vid en eventuell rättegång troligen måste avslöja sig som informatör för att försöka fria sig.
Ulfs försvarsadvokat Gunnar Falk är förtegen om fallet.
– Jag har en uppfattning om hur man under en rättegång kan hantera anonymiteten för en informatör men jag vill inte uttala mig om det, säger han.
Nils Pålbrant, rådman vid Uppsala tingsrätt, har aldrig tidigare stött på ett liknande ärende och kan inte avgöra hur domstolen skulle ställa sig till ett anonymitetskrav.
Polisen berättar ytterst ogärna om sitt arbete med informatörer. Frågan är om polisen kommer att styrka att Ulf infiltrerat kriminella kretsar på uppdrag av myndigheten.
Enligt före detta statsåklagaren Nils-Eric Schultz finns det äldre rättsfall där informatörer åtalats för brott men begärt att bli friade med hänvisning till att de arbetat åt polisen. De ska dock ha blivit lämnade åt sitt öde.
– Polisen har under dessa rättegångar inte velat intyga att man använt sig av de åtalade informatörerna, säger Nils-Eric Schultz.