Hela Region Uppsala i stabsläge

Brist på allt från toalettpapper till respiratorslangar. Det har lett till att hela Region Uppsala från och med klockan 11:00 på onsdagsförmiddagen befinner sig i stabsläge.

9 oktober 2019 15:49

I fredags förra veckan gick Akademiska sjukhuset upp i stabsläge på grund av problem med leveranserna av förbrukningsmaterial. Det avblåstes efter mindre än ett dygn, men under onsdagseftermiddagen kommer alltså beskedet att hela Region Uppsala nu befinner sig i stabsläge.

– Det handlar även nu om bristen på förbrukningsmaterial. Vi är rädda att det kan påverka vården i hela regionen, säger Mikael Köhler, chefsläkare på Akademiska sjukhuset, och fortsätter:

– Under morgonen hade vi ett möte med de regioner som vi samarbetar med när det gäller materialleveranserna, vilket ökade vår oro ganska markant. Det kom alarmerande signaler från flera av dem.

Enligt Mikael Köhler innebär leveransproblemen att det råder brist på allt från ”toalettpapper till slangar för respiratorer”. Även saker som handskar, droppslangar och provtagningsrör är det ont om.

Köhler framhåller att situationen ser värst ut för verksamheten på Akademiska sjukhuset, medan Enköpings lasarett, Folktandvården och primärvården i nuläget har material så att de klarar sig i åtminstone två dygn framåt.

– På Akademiska är vi tryggade med material i 24 timmar framöver, men sedan finns det risk att vården börjar påverkas.

Vad kan hända om det inte kommer tillräckligt med leveranser innan dess?

– Då kan vi behöva ställa in planerad verksamhet, exempelvis operationer. Men vi är inte där än. För att undvika det har vi också hört av oss till närliggande sjukhus, för att se om vi kan få hjälp från dem.

Petter Karlsson är chef för inköps- och upphandlingsenheten vid Region Uppsala. Han förklarar problemen som en konsekvens av flera olika omständigheter:

– Det är en ny leverantör, ett nytt system för leveranser och dessutom vissa varor som är nya. Just nu jobbar vi och leverantörerna hårt för att få det här löst, säger Petter Karlsson.

Enligt honom är målet att situationen ska vara under kontroll inom en vecka. Men han tror att problemen kommer att fortsätta även efter det:

– Jag kommer nog att fortsätta vara grymt stressad över det här under en lång tid framöver.

När tidningen rapporterade om stabsläget på Akademiska sjukhuset förra veckan uttryckte en undersköterska frustration över den då rådande situationen:

– Det blir ett ökat stressmoment. Vi kommer att klara operationer, men jag undrar varför jag jobbar på Akademiska när det inte ens finns material för att kunna göra ett bra jobb, sade undersköterskan.

Mikael Köhler menar att situationen ännu inte har lett till att arbetsbelastningen för Akademiska sjukhusets personal har ökat, men att de märker av det:

– De får låna material av varandra mellan avdelningarna och försöka hitta lösningar.

Stabsläget förväntas fortgå i åtminstone 24 timmar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Felix Wedjesjö