Hel Uppsalafamilj figurerar i 24Money-härvan

Sex medlemmar i en familj från Uppsala arbetade i 24Money där miljontals kronor saknas. En lägenhet i Uppsala värd 8 miljoner kronor har belagtagits från en av familjemedlemmarna.

Åklagare Kenneth Brattström, till höger, med flera kliver in i rättsalen i Uppsala tingsrätt.

Åklagare Kenneth Brattström, till höger, med flera kliver in i rättsalen i Uppsala tingsrätt.

Foto: Staffan Wolters

Uppsala kommun2019-11-27 16:30

Cirka 37 miljoner kronor har försvunnit från det Uppsalabaserade finansföretaget 24Money som förvaltat pengar åt drygt 1 600 småsparare.

Av polisutredningen framgår att en familj på sex personer från Uppsala har arbetat i 24Money. Två i familjen, en 53-årig man och hans 32-årige son, är åtalade vid den rättegång kring företaget som nu pågår i Uppsala tingsrätt. Båda förnekar brott. 

2017 anmälde revisorerna i 24Money misstankar om att de båda åtalade männen i familjen gjort utbetalningar till sig själva och närstående. Revisorerna uppgav för Ekobrottsmyndigheten att det kunde röra sig om olagliga transaktioner. 

Enligt revisorerna hade dessutom 24Money betalat 249 000 kronor för bland annat köksmaskiner och alkohol till en krog som ägdes av 32-åringen i familjen.

Revisorerna noterade att de båda åtalade männen samt ytterligare en familjemedlem tillsammans mottagit 2,5 miljoner kronor från 24Money under knappt ett års tid. 

Sommaren 2017 utbröt en intern strid inom 24Money och Uppsalafamiljen tvingades lämna bolaget. Familjemedlemmarna hängdes ut med namn och bild på 24Moneys hemsida där de anklagades för att ha plundrat bolaget och lagt beslag på spararnas pengar. 

De som ansvarade för uthängningen på hemsidan stämdes av bland annat Uppsalafamiljen för grovt förtal. Senare drog de dock tillbaka sin stämningsansökan och målet lades ner. 

Vart de saknade 37 miljonerna från 24Money tagit vägen är oklart. De åtalade i målet krävs på pengarna och tingsrätten har fattat beslut om en så kallad kvarstad mot dem. Det innebär att Kronofogden fått klartecken att säkra tillgångar hos de åtalade i väntan på domen.

För 53-åringen i Uppsalafamiljen har Kronofogden tills vidare beslagtagit en lägenhet i centrala Uppsala, värd cirka 8 miljoner kronor. I beslagen mot de åtalade ingår bland annat pengar, fritidshus och bilar.    

Turerna kring 24Money har varit många. 53-åringen, som är åtalad för bland annat grovt bedrägeri, ska enligt polisutredningen ha skapat en falsk aktiebok, det vill säga hittat på att vissa personer ägt aktier i ett bolag.

Enligt 53-åringens försvarare Rolf Klintfors stämmer inte påståendet om aktieboken.

– Det har förekommit förfalskade handlingar i målet. Min klient har fått sådana handlingar i sin hand men han har inte medverkat till att framställa dem, uppger Rolf Klintfors. 

Rättegången hålls vid Uppsala tingsrätt mot sex personer som åtalats för sin inblandning i finansföretaget 24Money.
Rättegången hålls vid Uppsala tingsrätt mot sex personer som åtalats för sin inblandning i finansföretaget 24Money.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!