Heaven fick stipendium på gala

HeavenBerekets The Bambino Project hjälper barn i tre afrikanska länder. På galan Årets företagare tilldelas hon stipendiet "Ge tillbaka".

19 oktober 2018 20:15

När HeavenBereket studerade till apotekare på Uppsala universitet fick hon veta att en halv miljon barn om året dör runt om i världen på grund av följderna av rotaviruset.

– Det var så sjukt när jag fick höra att den enda behandlingen som behövdes var vatten, socker och salt i tre dagar. Rotaviruset drabbar barn i Sverige, men här blir det ingen större grej av det. Man åker in till akuten och får vätskeersättning. Så ser det inte ut i resten av världen, säger HeavenBereket.

The Bambino Project började som ett engångsprojekt 2011, men växte till något mycket större. Först började HeavenBereket betala sjukvårdskostnaderna för tio barn. I dag har siffran växt till 1 453 och hon hjälper barn i tre länder, Ghana, Etiopien och Kenya.

Projektet tar emot donationer, men är inte beroende av det. Anledningen är att HeavenBereket vill stå på egna ben.

– Jag investerade i ett apotek i Afrika och använder vinstpengarna i Bambino-projektet, säger hon och fortsätter:

– Jag är dessutom en daytrader på Forex- och cryptomarknaden och utbildar andra i hur man handlar på de marknaderna. Vinsterna som jag gör går till projektet och de som jag lär upp donerar en procent av sina vinster till Bambino-projektet. Men många ger ännu mer. Det är totalt 855 personer som gör det här.

Under fredagskvällen tilldelades HeavenBereket stipendiet "Ge tillbaka" på Årets företagare-galan.

– Det är så klart superkul att jag vann. Det var hård konkurrens så jag hade inga direkta förväntningar, säger hon.

Rotavirus

Rotavirus är enligt Vårdguiden den vanligaste orsaken till magsjuka hos barn mellan ett halvår och två år. Rotavirus förekommer även högre upp i åldrarna.

Vanliga symtom är diarré och kräkningar och kan leda till uttorkning.

Det går att vaccinera sig mot rotaviruset.

Källa: Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Ahlén