Här växer barnens egen tidning fram

Ett av rummen på Stadsbiblioteket har förvandlats till en redaktion. Åtta koncentrerade ungdomar sitter vid varsin dator och skriver för fullt. Sidorna fylls med allt från intervjuer med kända youtubers till skolfrågor.

27 juni 2018 20:08

Under den här veckan får 25 barn från Uppsala skapa sin egen tidning. Det är för andra året i rad Bibliotek Uppsala och BOiU, barnombudet i Uppsala län, håller i lägret för barn och ungdomar. Första upplagan av Tidningen Ord gjordes förra sommaren, och man fokuserar hela tiden på målgruppen barn och unga.

–  Det är inget särskilt tema, utan vi gör tidningen som de vill skapa den. Jag har tagit fram en del förslag som vissa har använt, men de hittar på egna också, säger Mårten Markne. Han är vanligtvis kommunikatör på BOiU, men den här veckan har han rollen som chefredaktör.

På Tidningen Ord utgår man från Barnkonventionens tolfte kapitel, att alla barn har rätt att uttrycka sina åsikter och vara delaktiga i frågor.

– Vi gör tidningen för att ungdomarna ska få ut sin röst, säger Mårten Markne

Under en vecka får ungdomarna själva leta fakta, intervjua och skriva ihop artiklarna. Alma Noreland Åberg, 13 år, och Agnes Wählby, 12 år, sitter och jobbar med varsin text.

– Jag skriver en kort faktatext om fem olika youtubers, säger Alma Noreland Åberg.

Alma läste förra årets tidning, och blev sugen på att vara med i år.

– Det är roligt. Just artikeln om Youtube var lite svår att göra eftersom jag inte kollar på så många youtubers. Så jag har fått söka runt och fått tips.

Redaktionen är uppdelad i två grupper, de lite äldre ungdomarna sitter här på Stadsbiblioteket och den yngre gruppen sitter i Gottsunda. Intresset för att delta i lägret har varit stort.

– Den största anledningen att vi gör det är för att det är jättekul. Men det är också bra att förstå hur journalistik blir till, säger Mårten Markne.

Saliha Ali är 13 år och sitter med hörlurar i öronen. Hon har intervjuat Siri Strand, ett av namnen bakom Pillerpodden.

– Jag spelade in intervjun, och lyssnar på den nu och skriver ut vad hon sa. Sedan får vi se vad som hamnar i artikeln.

Även fast Saliha Ali tycker det är roligt att skriva, är det inte det som är bäst med veckan.

– Det roligaste är att träffa nya människor, säger hon.

Det märks att youtubers är något många vill skriva och läsa om. I tidningen finns även artiklar om hur man kan påverka sin skola, olika quiz och boktips.

– Man kan inte bara skriva om samma saker, alla läser ju inte allt, säger Emma Heimer som är 13 år.

Hon tycker det är bra att man utgår från barnens perspektiv i tidningen.

– Det är barnen som vet bäst hur de vill ha det. Vuxna kan inte alltid säga "det där är inte ditt bästa", för det är barnen som vet bäst.

<p>Tidningen Ord</p>

Tidningen Ord skapas av barn och ungdomar som är mellan 10-15 år.

Tidningen kommer ut på papper sista veckan i augusti.

Den delas ut på alla bibliotek i Uppsala kommun, mellan- och högstadieskolor samt på Uppsala kommun.

Den kommer gå att läsa digitalt på tidningenord.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lisa Selander

Ämnen du kan följa