Här utbildar soldater barn – och tvärtom

I en övning i skogen i Ärna lär soldater från Luftstridsskolan förskolebarn att bli hittade om de går vilse. Men soldaterna lär sig lika mycket av barnen.

21 maj 2019 19:58

­– Hallååå!

Sju förskolebarn i fyra- sexårsåldern i reflexgula västar ropar i skogsdungen i Ärna. De håller på att lära sig av soldater hur de ska göra om de går vilse. Samtidigt lär barnen soldaterna vid Luftstridsskolan att bli bättre instruktörer. Det här är nämligen en del av soldaternas utbildning till gruppbefäl.

– Det är en jättespännande övning. Dels ur instruktörsperspektiv att lära mig prata så tydligt att även barn på den här nivån förstår. Dels att lära ut något som de faktiskt kommer att ha nytta av, säger gruppbefälseleven Adam Bertilsson.

Efter att barnen ropat allt vad de kan får de knacka på ett träd med en pinne för att höras. I en annan del av dungen lägger barn stopptecken, alltså pinnar tvärsöver stigen för att det ska synas att någon varit där, och bland träden en bit bort får barnen lära sig att stanna och hålla värmen.

Totalt 21 barn från avdelningen Fjärilen på Hagmarks förskola i Bälinge är i skogen. De turas om på de olika stationerna. De som lär sig att hålla värmen har lagt granris i högar under ett varsitt träd. Då blir det inte lika kallt att sitta eller stå medan de stannar och kramar trädet.

Men att vara stilla en längre stund är inte riktigt barnens grej. Snart meddelar en pojke att han är klar, och två flickor börjar leka att de sminkar sitt träd. Gruppbefälseleven Michael Stalsbo samlar ihop dem.

– Vad kan vi göra mer för att hålla värmen? frågar han.

– Man kan ha på sig mycket kläder! säger ett av barnen.

– Javisst, det är jättebra. Men om man inte har så mycket kläder på sig, eller blir kall ändå, då kan man röra på sig. Till exempel så här, säger Michael Stalsbo och håller i sig i ett träd medan han svingar det ena benet fram och tillbaka.

Att utbilda soldater genom att låta dem instruera barn, var utbildningsledaren och förste sergeanten Erik Hedmans idé. Den kom ur en tidigare uppgift i att planera och anpassa kurser för olika grupper, som officerare, soldater eller barn. 2016 testade han att låta sina elever utföra kursen för barn, och det visade sig vara en bra övning i att hålla uppe intresse och fokus i en grupp.

– Det är ingen skillnad på barn och vuxna: man måste hålla det intressant för att de ska lära sig. Våra soldater säger inte alltid till om det är tråkigt. Men barnen, de är ärliga elever. Man får feedback på en gång, säger Erik Hedman.

Så gör du om du går vilse

Stanna!

De som letar börjar där du sist sågs.

Väsnas och gör dig synlig!

Ropa på hjälp. Banka i träd med pinnar. Lägg ut spår, förslagsvis pinnar tvärsöver stigar eller skräp i träd.

Håll dig varm!

Gör en bädd av granris att sitta eller stå på medan du väntar. Håll dig i rörelse – svinga ett ben eller hoppa på stället.

Förbered dig!

Ta på dig en reflexväst och packa med en visselpipa innan du går ut i skogen. Då syns och hörs du bättre.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Madeleine Andersson