Coronaviruset gör att infektionsmottagningen vid Akademiska sjukhuset går på högvarv. Lördagen när vi kommer på besök räknar Karin Fischer Liddle, sjuksköterska och avdelningschef, med att hon kommer att testa 20 personer för coronasmitta.Testerna görs i ett tält utanför ingången.
Patienterna slussas in en åt gången. De uppmanas att komma i egen bil, annars ordnar sjukhuset hämtning. Kollektivtrafik och taxi är uteslutet.
– Efter varje test måste vi vänta 15 minuter innan vi tar in nästa för att eventuell smitta inte ska spridas vidare, berättar Karin Fischer Liddle.
Inför varje patient tar hon på sig heltäckande skyddsutrustning och dubbla handskar som sedan byts ut inför nästa coronatest.
Personalen på mottagningen har av sina chefer utnämnts till de verkliga hjältarna i arbetet med coronasmittan. Men Karin Fischer Liddle värjer sig mot epitetet.
– Jag har jobbat utomlands i så många år att jag är van att jobba så här. Men hjälte vet jag inte riktigt om jag är, säger hon.
Det har förekommit att vårdpersonal har smittats och till och med dött, är du inte orolig för egen del?
– Jag vet inte omständigheterna i de fallen. Det kan vara så att man inte skyddade sig tillräckligt i början. Men jag är inte orolig. Vi har skyddsutrustning, säger hon.
Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionskliniken, berättar att de som testas ute i tältet är tillräckligt friska för att ta sig till sjukhuset på egen hand. Personer som är svårare sjuka hämtas i ambulans och testas inne i ett mottagningsrum.
De som testas är dock endast en liten del av alla som just nu hör av sig och är oroliga för att de smittats av coronaviruset. Av dem som ringer till 1177 görs en sållning av mer sannolika fall som bokas in för testning. Det handlar i första hand om personer som visat symtom efter att de rest i drabbade områden eller träffat smittade personer. Det går inte att bara dyka upp i tältet för att testa sig.
Skulle det uppstå en okontrollerad smittspridning av corona i Sverige krävs andra arbetssätt.
– Då måste man tänka om radikalt. Men vi för diskussioner redan nu om hur en sådan situation ska hanteras. Det kan man inte börja fundera på den dag det uppstår, säger Fredrik Sund.
Hittills har två personer testats positivt för coronaviruset i Uppsala. En av dem vårdas nu på infektionsavdelningen. De allra flesta som insjuknar med coronaliknande symtom har dock vanlig influensa.