Jennie Liljeborn är talesperson i Uppsala för Här stannar Sverige, nätverket som startades i november 2014 efter att tingsrätten i Sundsvall frikänt en man från Makedonien från åtal för urkundsförfalskning och olovlig körning. Senare fälldes mannen i hovrätten.
Den frikännande domen blev droppen för många lastbilschaufförer som känner sig jagade av regler och förordningar, och dessutom utsatta för konstant prispress från åkerier och chaufförer som inte följer dem.
Här stannar Sverige tog sin början i att de stannade sina fordon vid vägkanten 15 minuter två gånger varje dygn, vid midnatt och klockan 12 på dagen. Så gör de ännu.
Trafiksäkerhet och arbetsmiljö är återkommande teman när Jennie Liljeborn talar om situationen för lastbilschaufförer. ”Flaskpinkare” är ett ord hon hört användas, och även om det låter nedsättande så är det också en beskrivning av hur chaufförer pressas att köra alltför långt alltför länge utan ordentliga raster. Sovplats i dragbilens hytt, snabbmat, ingen tid för toabesök - arbetsförhållandena kan bli väldigt dåliga, då en redan låg lön ibland räknas på körda kilometer i stället för som i det svenska kollektivavtalets förordade tim- eller månadslön.
Kör- och vilotider ingår i det som polisen kan kolla i lastbilarnas färdmätare. När polisens Region Mitt, där Uppsala ingår, under en vecka i november 2015 gjorde en satsning på kontroller av yrkestrafiken fann man 88 brott mot vilotider och 69 fordon med brister. Kontrollerna omfattade fordon registrerade i såväl Sverige som andra länder.
– Naturligtvis är det inte bra att fordon som väger 40-50 ton förs fram på vägarna av trötta och slitna chaufförer oavsett var de kommer ifrån, säger Jennie Liljeborn.
Antti Vainio är utredare på Transportarbetarförbundet centralt, och konstaterar att svenska chaufförer oftast inte är i så utsatta positioner som förare från Östeuropa:
– Fackföreningarna där är mycket svagare, och chaufförerna är ofta beroende av en arbetsgivare även om de formellt är enskilda företagare med F-skatt. Det var ett enormt misstag av alliansregeringen att ta bort begränsningen för F-skattsedel, och göra det möjligt för F-skattare att ha bara en kund.
Transportarbetareförbundet vill att en vägslitageavgift införs som ska betalas av alla fordon utifrån körd kilometer.
– Krav på GPS och transponder i alla lastfordon skulle göra det möjligt att kontrollera och beräkna avgifterna för vägslitage, och också vara konkurrensneutrala, sade Antti Vainio.
På Transports avdelning 41 i Uppsala finns ombudsman Dick Jansson med ansvar för bland annat åkeriområdet:
– Visst hör vi historier om utländska chaufförer och bilar på vägarna och vid terminaler, men vi har inget underlag för att säga något om omfattning eller om det handlar om brott. Men vi är heller ingen myndighet, kontroller måste göras av polisen. Vårt uppdrag är att se till att arbetsrättsliga förhållanden för våra medlemmar är justa, säger Dick Jansson.
Transportarbetareförbundet deltar i ETF, European Transport Workers’ Federation’s kampanj Fair Transport, ett medborgarinitiativ inom EU som uppmanar EU-kommissionen att säkerställa rättvis konkurrens inom transportsektorn, och med krav på att arbetstagare garanteras likabehandling oberoende av ursprungsland.
– Något måste göras. Likhet inför lagen, lika villkor och trafiksäkerhet borde inte vara samhällsomstörtande krav. Det är viktigt att komma ihåg att det här är krav som utländska chaufförer inte alls motsätter sig. Tvärtom får vi höra mycket positivt från dem när vi förklarar varför vi stannar, och vad våra dekaler betyder, säger Jennie Liljeborn.