Här ska åttavåningshusen byggas

De som kämpar för att stoppa byggplanerna i Eriksberg ger inte upp. På lördagen hölls guidade visningar i Blodstensskogen för att visa var vägen och husen hamnar.

13 oktober 2018 20:30

– Där ska vägen gå och här ska ett av de åtta våningar höga punkthusen placeras.

Vi står mitt i Blodstensskogen i Eriksberg där Sandra Hellstrand pekar ut var tallarna och de gulnande lövträden ska ersättas av byggnader. Bland det första som ska göras i den kraftiga utbyggnaden av Eriksberg är att bebygga den här skogen. När Sandra Hellstrand i våras insåg det drog hon igång nätverket Rädda Eriksbergs skogar. Hon tycker att politikernas planer är vansinniga.

– Förutom att vi är jättemånga som använder skogen har den så höga naturvärden med stor biologisk mångfald och många fridlysta arter. För att inte tala om hur viktig en sådan här skog är för klimatet. Den lagrar kol och den ger skugga, jag som bor nära skogen hade fem grader kallare än de som bodde längre bort från skogen, säger hon.

Sandra Hellstrand är alltså granne med skogen, men flera av de som kommit hit till den guidade visningen bor i andra delar av Eriksberg och även i andra stadsdelar. Byggplanerna i Eriksberg har funnits sedan 2010, men har ständigt skjutits fram på grund av omfattande protester. Namninsamlingen för att göra Blodstensskogen till ett naturreservat har nu kommit upp i 1 200 namnunderskrifter. Egentligen skulle planerna klubbas nu i oktober, men frågan har återigen skjutits upp. Shefali Molander som är engagerad i nätverket Rädda Eriksbergs skogar tror att de har stora chanser att lyckas påverka Uppsalas politiker.

– Se på Årstaskogen i Stockholm, efter många år av protester blev det nu till slut ett naturreservat, säger hon.

En av dem som följer med runt på visningen säger att hon inte tror alls på kommunens förtätningsfilsofi, som innebär att städer ska byggas tätt för att människor ska ha närmare till allt och därmed slippa bilen.

– Folk vill inte bo så tätt och utan närhet till natur. Många kommer i stället att fly till landet, och då bli beroende av bil, säger hon.

Totalt ska 2 600 nya bostäder byggas i Eriksberg, i områdena Blodstenen, Granitvägen och Hammarparken. Det är planerna i Blodstenen och Hammarparken som mött mest motstånd. Sandra Hellstrand säger att det är klart att bostadsbristen kräver nya bostäder.

– Men hur kan man börja med att bygga i en sådan här värdefull skog innan man bygger på parkeringsplatser eller bygger på de hus som finns med en extra våning? Det förstår inte jag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Sandow