Här plockas valrörelsen ner

De politiska stormarna fortsätter rasa, men valmaterialet ska bort från stadens gator och torg. Vissa av valstugorna sparas till kommande EU-val – andra blir lekstugor.

12 september 2018 18:00

På Stora Torget i Uppsala börjar det eka tomt nu när valrörelsen är över. De flesta valstugorna har redan fraktats bort och endast Miljöpartiets, Liberalernas och Sverigedemokraternas stugor är kvar. Affischerna har plockats ner från stugornas sidor – undantaget är Jan Björklunds papperskopia som fortfarande blickar ut över gågatan. Medlemmar från Miljöpartiet är på plats för att städa ur sin valstuga innan den fraktas bort för vinterförvaring i Malin Aldals (MP) trädgård i Alunda. I maj kommer den till användning igen – då är det dags för Europaparlamentsvalet.

Samma strategi kommer till uttryck hos en rad partier. Moderaterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna behåller alla stugorna till det kommande EU-valet:

– Vår valstuga kommer att vila upp sig i Mikael Oscarssons (KD) trädgård, säger Sarah Havneraas (KD).

Hon och partikollegan Amanda Nordbö är under onsdagen i full färd med att samla ihop valaffischerna:

– Nu har vi varit ute i två timmar, så vi är så gott som klara i centrala Uppsala. Hela bilen är full, säger Amanda Nordbö (KD).

Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ har dock valt en annan framtid för sina valstugor. Samtliga stugor är redan sålda och bortfraktade och har i flera fall köpts av familjer:

– Vår valstuga står nu hos en familj i Lövstalöt, de använder den som lekstuga. Det känns fint att den får nytt liv, säger Leia Nordin (FI).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linda Stolpe Margenberg

Ämnen du kan följa