– Vi siktar på att nå upp till certifiering 3, det innebär att 90 procent av råvarorna ska vara ekologiska, säger Lena Hägg, vd för Cateringföretaget Happy Food.
När UNT kommer på besök håller man just på att packa lunchen till Uvengymasiet och Linnégymnasiet. Maten till förskolorna har redan gått i väg. På dagens meny står chickybits med grönsaksris och sötsur sås. Ekologisk kyckling är dock en bristvara, så där har man fått nöja sig med att kycklingen är svensk. Riset och grönsakerna, liksom sojan i såsen, är dock ekologiska.
När företaget startade var det självklart att det skulle vara en ekologisk profil på utbudet.
Men det tog ett tag innan kunderna fick upp ögonen för konceptet. Och även om de kommunala förskolorna och skolorna är fria att köpa sin mat från andra leverantörer känner Lena Hägg att det finns ett starkt tryck att skolorna utan tillagningskök inte ska göra någon egen upphandling med externa leverantörer.
– Vi pratade med en förskola som ville köpa från oss, men de blev avskräckta av reglerna för upphandling. De fick höra att de då kanske var tvungna att köpa från någon helt annan. Men det går ju att ställa krav att det ska vara en viss procent ekologiskt när man gör sin upphandling, säger Lena Hägg.
En stor utmaning är att konkurrera prismässigt när inriktningen är att ha så mycket ekologiskt som möjligt
– Vi brukar säga att vi jobbar mer med hjärta än med hjärna. Skulle vi bara tänka på ekonomin skulle vi köra mindre andel ekologiskt, säger hon.
Men det behöver inte alltid vara dyrare med ekologiskt.
– Det finns exempel i affärerna där Krav-märkta produkter är billigare än konventionellt odlade. Men folk kollar inte, de förväntar sig att det ska vara dyrare, säger Lena Hägg.
Hon säger att det för dem är viktigt att köpa svenskt, och om det går närproducerat, när det inte går att få tag på ekologiska råvaror. Men det gäller att väga in helheten.
– Om det till exempel är svenska tomater som odlats i uppvärmda växthus så går det åt mer energi än om de transporterats längre ifrån, säger hon.
Lena Hägg är inte orolig för att det ska bli svårare att få tag på ekologiskt om kommunen når upp till sina högt ställda mål, tvärtom.
– Det är ju en omställningsperiod, men när efterfrågan ökar så är det fler bönder som vågar satsa på det. Och då tror jag att priserna kan sjunka på ekologisk mat, säger hon.