Här kan du åka skidor i helgen

I veckan kom vintern och snön på allvar till Uppsala – och med det drog skidsäsongen i gång. I helgen väntas det vara full fart i spåren vid Kap.

20 januari 2018 08:30

Sedan i tisdags har det fallit runt en decimeter snö i Uppsalatrakten – och i helgen väntas det bli minusgrader.

Det är upplagt för längdskidor med andra ord.

– Men den snön som kom i veckan har inte betytt jättemycket. Det var för lite snö för att göra spår av egentligen. Den är för torr och för porös. Det behövs nog 20 centimeter för att kunna packa till det så man får bra stavtag och kan köra spårkälkning som det heter, säger Johan Jernebring som ansvarar för spåren på de kommunalt skötta anläggningarna.

I dagsläget håller dock den 1,1 kilometer långa slingan vid Kap bra kvalitet. Tidigare i vinter har det där lagts snö från bandyplanerna vid Studenternas IP – men nu fick man extra hjälp av naturen.

– Det är det vi kan erbjuda just nu av det som man kan kalla spår. Jag har även hört det ska lägga spår på Långsjön i Björklinge också. Det kan vara ett annat alternativ, fortsätter Jernebring.

I onsdags kväll öppnade även Sunnerstabacken för säsongen för den som föredrar utförsåkning.

– Det är jättebra skick. Det är cirka 80–90 centimeter snö över hela backen, och vi kan göra ännu mer snö nu när det är kallt, säger Johan Jernebring.

För den som vill åka långfärdsskridskor finns det nyplogade banor på Trehörningen i Fjällnora, på Långsjön i Björklinge, vid Hammarskog och på Stordammen i Österbybruk, meddelar Friluftsfrämjandet Uppsala.

Preparerade skidspår finns även i Storvreta, Gimo, Tierp och i Bålsta, rapporterar Skidspar.se.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustaf Andersson

Ämnen du kan följa