Här har de tröttnat på p-kaos och byggstök

Trafik- och parkeringskaos skapar stor frustration i nya stadsdelen Rosendal. För kommunen har jätteprojektet blivit en tydlig läxa inför framtiden.

I hela Rosendal råder parkeringsförbud på gatorna. Ändå står bilar fel.

I hela Rosendal råder parkeringsförbud på gatorna. Ändå står bilar fel.

Foto: Niklas Skeri

Trafik2019-08-18 20:30

Alla verkar ense: Situationen i Rosendal är för rörig.

– Här är kaos. Det finns för få parkeringsplatser, det är bilar överallt och gator stängs plötsligt av, säger Martin Gauffin som blivit upphämtad av sin farmor Gunilla Estrin Persson.

Hon har stannat bilen i en korsning på Rosendalsvägen, intill ett byggstängsel och framför ett gäng markarbetare. Det ser ut som en typisk "nöden har ingen lag"-parkering, vilket inte är någon ovanlig syn här. En bit bort står en bil parkerad åt fel håll, tio meter efter den tydliga förbudsskylten.

Och på Rosendalsvägen är hela vägkanten från Vårdsätravägen till brandstationen fylld av felparkerade bilar. På alla områdets gator råder parkeringsförbud. Förbudsskyltningen sitter uppe i änden av gatan.

Chris Fitzpatrick, som bor i området, beskriver stadsdelen som en "planeringsmardröm".

– Det här är en besvikelse om man betänker att Rosendal marknadsförts som grönt och hållbart. I stället känns det som att bo mitt på en oorganiserad parkering, säger han.

I byggloven har det ställts krav på att parkeringar för de boende i husen ska ordnas av fastighetsägarna. För det har garage byggts under jord där man mot en månadsavgift får hyra parkering. Men där står många platser tomma, berättar flera UNT talar med.

– Hos mig är parkeringsgaraget kanske halvfullt, och jag ser bilar parkerade på gatan som tidigare stod i garaget. Så blir det när det inte kontrolleras att parkeringsförbudet efterlevs, säger Chris Fitzpatrick.

Stöket i Rosendal är väl känt inom kommunen, inte minst på Uppsala Parkerings AB där Petra Englund arbetar med just parkeringsövervakning. Att lappa felparkerare är inte så lätt som man kan tro under ett byggprojekt, säger hon.

– Under byggtiden ändras saker hela tiden med tillfälligt avstängda gator. Det gör att skyltningen inte alltid stämt med de lokala föreskrifterna, vilket måste vara fallet för att vi ska kunna dela ut böter.

Men det finns ju skyltning om parkeringsförbud?

– Ja, men det är först nu allt blivit korrekt markerat och skyltat.

När UNT ringer har hennes personal just varit ute och lämnat information på de felparkerade bilarna på Rosendalsvägen.

– Information är mer juste än böter i nuläget, när det varit så mycket från och till med vad som gällt, säger Petra Englund.

Inom kort kommer dock felparkerare att börja lappas, uppger hon.

De som planerar stadsdelen finns på kommunens stadsbyggnadskontor där Anna Sander är enhetschef. Hon kommer just från ett möte med projektledaren för utbyggnaden av Ulleråker, en annan kommunal jättesatsning.

– Vi pratade precis om vikten av trafiklösningar som fungerar under byggtiden, för dem som redan flyttat in. Här kan vi vara självkritiska när det gäller Rosendal. Vi har ett stort jobb att göra med de här frågorna i kommande projekt, säger Anna Sander.

Parkeringsfrågan är en viktig del, men många synpunkter som kommit, uppger Anna Sander, gäller svårigheter för cyklister. Det kan handla om sådant som att byggstängsel plötsligt ställts ut över en cykelbana, eller att underlaget är grus och småsten i stället för asfalt.

– Men det handlar också om kollektivtrafiken och att få till bra hållplatser som man hittar enkelt och är trygga även under byggtiden.

Rosendal marknadsförs alltså med sin gröna profil och som en stadsdel som inte sätter bilen i främsta rummet. I stället har gång-, cykel- och kollektivtrafiken högsta prioritet.

– Här ska man inte behöva ha egen bil och har man det ska den vara parkerad i garage. Men i dag är vi vana vid att kunna parkera billigt på gatan på mark som kunnat användas för cykel, gång eller bussar. Det ska man inte längre kunna göra och vi måste lyckas styra över till garagen där det i dag finns platser tomma, säger Anna Sander.

En som betalar för garageplats i sin bostadsrättsförening är Charlotta Ingvoldstad Malmgren, som bor ovanför den röriga korsningen på Rosendalsvägen. Utanför huset pågår nya markarbeten, trots att första inflyttning var för fem år sedan.

– Nu får de väl ändå ta och vara klara. Så känner jag. Jag vill kunna titta ut på grönskan nu, inte på en kaotisk arbetsplats, säger hon.

Garageplatsen gör det smidigt att ha bil.

– Men för den som kommer hit och hälsar på är det bökigt när det inte finns p-platser.

Som alla andra UNT talar med trivs hon bra i Rosendal, trots stöket.

– Det här blir säkert fint och bra, till sist, säger hon.

Centralt i södra stadsdelen ligger ICA-butiken, som just blivit av med de kundparkeringsplatser som funnits utanför. Att de skulle få ge plats för gång- och cykelväg har butikschefen Johan Schartau vetat om hela tiden. Områdets gröna karaktär och fokus på hållbarhet lockade honom hit, även om det kan verka som en kommersiell utmaning.

– Det är väl så här man bygger för framtiden och det bli säkert bra till sist. Men visst påverkas vi av byggstök och försvunna p-platser, säger han.

Byggkaoset som aldrig tycks sluta och parkeringseländet är de stora snackisarna bland kunderna, berättar han. Att butiken inte kommer att ha några kundparkeringar är ovant, både för honom och för kunderna.

– Jag har naturligtvis försökt få till några korttidsparkeringar utanför. Men där har det varit tydligt nej hela tiden, och det förstår jag. Men ett problem då är att de stora p-hus som ska ligga i utkanten av området inte är färdiga än. Finns de kan man ju traska in från bilen till butiken och sitt boende eller den man ska besöka, säger Johan Schartau.

Men de kommunala parkeringshusen för allmänheten dröjer i området. 2020 är preliminär byggstart för parkeringshuset Brandmästaren vid Rosendals brandstation. Byggtiden är cirka två år. För de tillfälliga behoven ordnar Uppsala kommun ett 70-tal avgiftsbelagda parkeringsplatser på två ytor längs The Svedbergs gata och bakom brandstationen. Den p-ytan som i dag finns på Torgny Segerstedts allé kommer att tas bort inom kort.

I norra Rosendal byggs nu parkeringshuset Dansmästaren. Även där finns i dagsläget en avgiftsbelagd, tillfällig parkeringsyta.

– Att se till att p-husen byggs först och finns redan när folk flyttar in, är en viktig lärdom av Rosendal, säger Anna Sander, på Uppsala kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!