Här fångas Upplands hotade landskapsfisk

Miljoner satsas för att Upplands hotade landskapsfisk aspen ska återvända till Fyrisån. Samtidigt fiskas den upp av fritidsfiskare mitt i stan.

Fiske från Islandsbron. Att fiska mitt i centrala Uppsala är ett nöje för många Uppsalabor, men från och med april i år är fiske förbjudet mellan Islandsbron och Kvarnfallet.

Fiske från Islandsbron. Att fiska mitt i centrala Uppsala är ett nöje för många Uppsalabor, men från och med april i år är fiske förbjudet mellan Islandsbron och Kvarnfallet.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Miljö2017-06-21 06:00

I lördags eftermiddag kunde förbipasserande Uppsalabor se hur tre fritidsfiskare hjälps åt för att få upp en stor silvrig fisk som fastnat på kroken inte långt från asptrappan på norra sidan om Islandsbron. UNT mejlar en bild på fisken till Anders Larsson, limnolog och expert på inlandsvattenmiljöer. Han bekräftar att det är en asp.

– Jag blir väldigt bekymrad. Det är för att rädda denna art som kommunen har byggt asptrappor. Vi har inte så många aspar, säger Anders Larsson, som också är grundare till det aspprojekt som hittills kostat Uppsala kommun miljontals kronor.

– I dag finns det kanske 150 lekande aspar i Fyrisån och det kan ju gå fort att fiska upp dem.

Det tar åtta år innan en asp blir könsmogen och söker sig upp i ån för att leka. Anders Larsson bedömer att aspen på bilden är cirka 15 år gammal och anser att det på ett sätt är förvånande att fisken fortfarande är kvar i ån och inte simmat tillbaka till Mälaren efter lekperioden i april/maj.

Han menar att det är ett exempel på att projektet gett ny kunskap om den silvriga karpfiskens beteende. Men eftersom asparna vandrar upp och ner för Fyrisån hela sommaren krävs ännu hårdare regler för fisket, anser han.

– Nu behövs någon typ av akutåtgärd. Jag tycker att det ska vara förbud mot allt fiske i centrala Uppsala. Det hjälper inte att säga att aspen får fiskas upp men ska slängas tillbaka. Flera av de som fiskar använder levande beten och eftersom aspen är en rovfisk sväljer de betet helt och blir då så skadade att de måste dödas, säger Anders Larsson.

Tv-klipp: Här invigs asptrappan vid Ulva kvarn

Läs mer: Så mycket kostade asptrappan

Men det finns redan hårdare regler för fisket i Fyrisån. 3 april i år beslutade Fyrisåns fiskevårdsområdesförening, där Uppsala kommun är en av de större medlemmarna, att det året runt är förbjudet att fiska efter asp inom hela området. Dessutom är det totalt fiskeförbud året runt mellan Islandsfallet och Kvarnfallet. Även nedströms vid Ulva kvarn beslutades om fiskeförbud från 1 april till 10 maj på en kortare sträcka.

Men någon information till allmänheten om de nya reglerna finns ännu inte.

– Det är naturligtvis inte bra att vi har regler som ingen känner till. Det finns planer på att sätta upp skyltar och att göra en skrivelse till kommunen med en uppmaning att införa tillsyn över beslutade regler och att även förbjuda aspfiske söder om Islandsfallet, säger Mia Agvald Jägborn, naturvårdsstrateg på Uppsala kommun och sekreterare i styrelsen för Fyrisåns fiskevårdsområde.

Men vems ansvar är det att informera?

– Det är styrelsens och kommunens ansvar. Men ingen har hunnit med den här frågan än och vi har nog inte trott att det varit så bråttom. Det är först på senare år som vi har märkt att asparna är kvar i Fyrisån trots att lekperioden är över. Aspprojektet har gett oss en massa mer kunskap, säger hon och betonar att hon tycker att det är bra att UNT skriver om de nya reglerna.

Men hon säger också att hon inte tror ”att det är hela världen om någon råkar drar upp en enstaka asp”, men att den i så fall ska släppas tillbaka.

Länsfiskekonsulent Daniel Brelin på länsstyrelsen säger att han är väldigt glad och tacksam för allt arbete som kommunen lagt ner för att rädda aspen. Det är också positivt att reglerna har blivit hårdare för fiske i Fyrisån, men han är kritisk till bristen på information till allmänheten.

– Vi har diskuterat med kommunen och Fyrisåns fiskevårdsområdesförening om att de måste informera bättre om att man inte får fiska asp i Fyrisån. Aspen är fortfarande rödlistad, vi har jobbat stenhårt och lagt ner mycket pengar för att öka beståndet och varje individ är en stor investering. Dessutom har vi totalt märkt 500 aspar med en slags sändare, en så kallad PIT-tag, för att kunna kartlägga beståndet. Så det är ju inte så bra om de fiskarna fiskas upp, säger Daniel Brelin.

Men har inte länsstyrelsen också ett ansvar att informera?

– Jo, det kan jag hålla med om. Men i första hand tycker jag att det är kommunens ansvar. Fast grundregeln att det är den som fiskar som faktiskt är skyldig att ta reda på vilka regler som gäller.

Rödlistad karpfisk

Upplands landskapsfisk aspen anses ”nära hotad” och är rödlistad av ArtDatabanken och även upptagen i EU:s artdirektiv, vilket betyder att alla medlemsländer åtagit sig att se till att artens nödvändiga livsmiljö bevaras.

Fisken tillhör släktet karpfiskar och kan bli cirka en meter lång och väga över 12 kg.

Under vårleken från april till och med maj har aspen varit fredad i alla mälarmynnande vattendrag, men från och med april gäller hårdare regler i Fyrisåns fiskevårdsområde som sträcker sig från Islandsfallet och norrut till Björklingeåns mynning på åns västra sida, samt strax norr om Vallsgärde på den östra.

Källor: Upplandsstiftelsen, Uppsala kommun och Wikipedia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!