Här bryter de sommarens ensamhet med aktivitet

För många innebär sommaren skön ledighet. Men för de som inte har ett socialt nätverk kan det vara en tid av sysslolöshet och tristess. För att motverka det har Röda Korset ordnat aktiviteter för ensamkommande och nyanlända.

30 juli 2019 21:07

Utan skolkamrater, kolleger eller familj kan det vara svårt att hitta saker att göra under sommarmånaderna, men det har Uppsalas Rödakorskrets försökt råda bot på med sina sommarhäng. När vi besöker deras lokaler under tisdagen är ett tiotal ungdomar på plats. Efter att de har fikat tillsammans ska de sätta sig på en buss för att åka mot dagens aktivitet. Bowling står på schemat.

– Jag har aldrig spelat bowling förut. Det ska bli kul, säger besökaren Elhadi Mohamed.

Det är första gången som han är med på Röda Korsets sommarhäng, men han har tidigare varit på deras språkkafé. Elhadi Mohamed berättar att det kan vara svårt att träffa nya människor att umgås med i Sverige.

– Det är svårt att integreras och att träffa människor, men här finns folk att prata med. Det är viktigt för det psykiska måendet för det är inte bra att bara sitta hemma. Jag blir glad när jag kommer hit.

Lovisa Hörnell är aktivitetssamordnare på Röda Korset. Hon berättar att syftet med sommarhänget bland annat är att minska sysslolösheten.

– Vi vill omvandla passivitet till aktivitet. Högtider och lov är härligt för många, men det är också då känslan av ensamhet kan vara som störst, säger Lovisa Hörnell.

Sommarens aktiviteter har bland annat bestått av kubb och minigolf. Vid dåligt väder har de umgåtts över brädspel i Röda Korsets lokaler. Sigrid Bystrand Straumits är en av de frivilliga som hjälper till under sommarhängen.

– Jag är här eftersom jag ville göra något för att hjälpa andra. Under sommaren har deltagarna kommit hit för att umgås och det känns som att många har uppskattat det, säger hon.

Yazan Allouh tycker att sommaraktiviteterna gör att han lär sig svenska bättre.

– Vi pratar mycket svenska med varandra när vi är här. Det är bra för att lära sig språket.

Basir Ahmad är från Afghanistan och har bott i Sverige i fyra år. Han hade svårt att lära sig svenska när han först kom hit.

– Men nu är det världens lättaste språk, säger han och skrattar.

Han har under de två senaste somrarna besökt sommarhänget flera gånger.

– Det kan vara ganska svårt att få kontakt med svenskar och att bara stanna hemma och inte ha något att göra är tråkigt. Här får jag träffa nya människor och har kompisar att umgås med, säger Basir Ahmad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Caroline Axelsson