Här är Uppsalas spårvägslöften

För att få pengar till spårvägen lovar kommunen och regionen motprestationer i 26 punkter. Många av punkterna är redan kända, och bostadslöftena har räknats dubbelt.

Planerna att bygga bostäder i skogspartiet mellan Blodstensvägen och Marmorvägen i Eriksberg har väckt starka protester.

Planerna att bygga bostäder i skogspartiet mellan Blodstensvägen och Marmorvägen i Eriksberg har väckt starka protester.

Foto: Elin Sandow

Trafik2019-06-17 08:00

För att få pengar via så kallade stadsmiljöavtal måste kommunen/regionen lova att göra andra motprestationer än de projekt man söker bidrag för. Det kan handla om bostadsbyggande eller att gynna hållbart resande.

Som motprestation för spårvägspengarna har kommunen och Region Uppsala lämnat en lista på 26 punkter.

De viktigaste delarna handlar om löften om att bygga drygt 21 000 bostäder samt egna miljardsatsningar i kollektivtrafiken, till exempel de nya dubbeldäckartågen för Upptåget som beräknas kosta 1,1 miljarder, samt ungefär lika mycket för depå och vagnar till den planerade spårvagnen.

Några av bostadsprojekten, som en del av utbyggnaden av Ulleråker och kvarteret Ångkvarn i Industristaden, ligger längs med eller nära den tänkta spårvägssträckningen. Men här finns även planer på 1 200 bostäder i Gunsta och 1 300 bostäder i Storvreta. Dessutom räknar kommunen in två kontroversiella projekt i Eriksberg i sina åtaganden: Detaljplanen för kvarteret Kalkstenen, den så kallade Blodstensskogen, som antogs i december men som nu är överklagad, samt detaljplanen för Hammarparken som nu är ute på samråd. Den största delen av de utlovade bostäderna, 10 000 bostäder i Bergsbrunna, finns dessutom redan med som löften i Uppsalapaketet om fyrspår på järnvägen, vilket innbär att de räknats dubbelt.

Mats Norrbom, stadsbyggnadsdirektör, tonar ner betydelsen av de dubbelräknade bostäderna i Bergsbrunna.

– Vårt avtal med staten i Uppsalapaketet är väl känt för Trafikverket, säger han.

Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande, är heller inte orolig för att kontroversiella projekt ska stjälpa spårvagnsprojektet om bostadsplanerna skulle stoppas.

– Vi försöker i vår ansökan beskriva en helhetsutveckling utifrån vår översiktsplan. Jag utgår från att Trafikverket har förståelse för om någon enskild detaljplan kan ändras och att man i så fall kan kompensera det i andra delar, säger Erik Pelling.

Elin Sandberg, ansvarig för stadsmiljöavtal på Trafikverket, säger att det visserligen räcker med att detaljplanerna är politiskt antagna, även om de skulle överklagas. Men det går inte att byta ut bostadsbyggande i ett område mot ett annat.

– Vi måste följa förordningen. Där står det att stödet ska dras in eller minskas om någon del i avtalet inte uppfylls. Motprestationerna får heller inte finnas med i andra avtal, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!