Här är Uppsalas nya radiokanaler

Radiolyssnare kommer snart att kunna välja mellan fler kanaler i Uppsala. Totalt kommer fem kommersiella kanaler att sända.

2 januari 2018 21:00

Regeringen har tidigare beslutat att omreglera den analoga kommersiella radion i Sverige. Det har inneburit att alla nuvarande sändare tvingats ansöka pånytt för att få sända. Omregleringen innebär bland annat att mediebolag har kunnat ansöka om nationella sändningstillstånd. Nu står det klart att Bauer Media (Mix Megapol), RBS broadcasting (NRJ) och Kilohertz (RIX FM) blir de aktörer som kommer att sända kommersiell radio nationellt. Mix Megapol och RIX FM finns redan i Uppsala men NRJ blir ett nytillskott för lyssnare i Uppsala med omnejd.

– Det är helt nytt att kunna sända kommersiell radio över hela landet. Det är något som de olika aktörerna ständigt har efterfrågat och tanken är att det ska bli bättre förutsättningar för kommersiell radio samtidigt som konkurrensen och mångfalden främjas, säger Charlotte Ingvar-Nilsson, generaldirektör för myndigheten för press, radio och tv.

Även på regional nivå förändras radiomarknaden. Bland annat i form av ett större spridningsområde för kanalerna. De nya tillstånden innebär att många av dem som bor utanför Uppsala kommer att kunna få bättre mottagning av kommersiell radio. I hela landet har 35 regionala och lokala sändningstillstånd för kommersiell radio utfärdats – två av dessa har utfärdats till bolag som har för avsikt att sända i Uppsala. Det handlar om bolagen Radio nova och Kilohertz.

– Utbudet blir bredare och det är kanon. Vi kommer att ha ytterligare en kanal i Uppsala, utöver RIX FM, som har en annan inriktning. I Stockholm har vi Bandit rock, Lugna favoriter, Power hit radio och Star FM sedan tidigare. Det troliga är att det blir något av de formaten men det är inte säkert, säger Martin Backman, director of sales hos MTG Sverige som äger bolaget Kilohertz.

Radio nova är ett dotterbolag till Norrköpings Tidningars Media, NTM, som också är delägare av UNT.

– Det här betyder att vi kan fortsätta att arbeta med den strategi vi haft sedan tidigare och erbjuda våra uppsalakunder en komplett medieportfölj med exponering i radio, tidning, webb och genom digitala skyltar, säger Lennart Foss, vd och koncernchef för NTM.

Vilken den andra nya radiokanalen blir är för närvarande också oklart.

– Vi har ju en egen station här i Norrköping som heter East FM och det kan bli den som sänds. Den är lite yngre och modernare. Men vi kan inte säga exakt hur det kommer låta i radion än – vi fick precis beskedet innan jul och nu har vi ett halvår på oss att fundera, säger Lennart Foss.

De nya sändningstillstånden gäller från och med den 1 augusti 2018 till och med den 31 juli 2026.

Här är Uppsalas nya radiokanaler.

RIX FM – har fått tillstånd att sända nationell kommersiell radio. Finns redan i Uppsala sedan tidigare.

MIX Megapol – har fått tillstånd att sända nationell kommersiell radio. Finns redan i Uppsala sedan tidigare.

NRJ – har fått tillstånd att sända nationell kommersiell radio och blir således en ny aktör på marknaden i Uppsala.

Radio nova – oklart exakt vilken kanal det blir. Sänder sedan tidigare East FM i Norrköping.

Kilohertz – oklart exakt vilken kanal det blir. Det troliga är att det blir någon av MTG kanalerna Bandit rock, Lugna favoriter, Power hit radio och Star FM.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pontus Stark