Här är Uppsalakopplingarna i nya regeringen

Det var mycket få nyheter med koppling till Uppsala län i regeringsbildningen. Men en ny Uppsalafödd minister har Sverige fått.

21 januari 2019 12:01

Ardalan Shekarabi har sedan 2014 varit civilminister i den rödgröna regeringen. Den rollen kommer han att ha även fortsättningsvis. Han tar även över konsumentfrågorna.

Finansdepartementet leds även i fortsättning av en person med stark koppling till Uppsala, nämligen finansminister Magdalena Andersson, uppvuxen  och utbildad i Uppsala.

I spekulationerna före Stefan Löfvens presentation av sin nya regering nämndes Erik Pelling som kandidat till bostadsminister, men så blev inte fallet för kommunstyrelsens nuvarande ordförande i Uppsala. I stället är det Per Bolund (MP) som nu ska axla bostadsfrågorna.

En person med Uppsalakoppling som dock får plats i den nya regeringen är erfarne Hans Dahlgren, född i Uppsala 1948, med lång karriär inom regeringskansliet och socialdemokratin. Hans Dahlgren blir nu EU-minister.

På ett av de områden som särskilt berör Uppsala kommun, forsknings- och högre utbildning, blir det en förändring i och med att Helena Hellmark Knutsson slutar.

De två ministrar som nu ska verka på utbildningsdepartementet är socialdemokraterna Anna Ekström, utbildningsminister även i förra regeringen, och Matilda Ernkrans, ordförande i riksdagens utbildningsutskott i dag.  Den senare blir den som ansvarar för forskning och högre utbildning.

En annan Uppsalabo som nämnts i spekulationerna kring ny miljöminister var Svante Axelsson, tidigare generalsekreterare från Svenska naturskyddsföreningen. Men den posten har gått till Isabella Lövin (MP).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Skeri