Han tar kampen mot klimatförnekarna

För tio år sedan startade Anders Martinsson "Uppsalainitiativet", en blogg för att bekämpa klimatförnekare. I början debatterade han med fysiker och ingenjörer som var genuint intresserade av sakfrågorna. I dag är frågan mer politiskt laddad.

"Det är en sport att förstöra webbenkäter. Det är knappast 27 procent av UNT:s läsare som är klimatförnekare."

"Det är en sport att förstöra webbenkäter. Det är knappast 27 procent av UNT:s läsare som är klimatförnekare."

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala2019-05-13 07:00

– Jag kan sakna de äldre klimatförnekarna. De var i allafall trevliga, säger Anders Martinsson och skrattar.

Den klassiska klimatförnekaren beskriver han som en äldre ingenjör eller fysiker. De var intresserade av att diskutera vetenskap och vad som är rätt och fel. De argumenterade utifrån data hur den skulle tolkas.

– Men det har ändrats över tid. I dag har frågan blivit mer politiskt och ideologiskt laddad. Det finns de som driver det nästan som ett yrke att vara klimatskeptiker. Man misstror forskarna som kollektiv och menar att de har en egen agenda, säger han.

Från sin ljusa lägenhet i Luthagen har denne gymnasielärare i fysik och matematik drivit bloggen "Uppsalainitiativet" sedan hösten 2008. Bloggen skapades för att bekämpa pseudovetenskap och vilseledande påståenden om klimatforskningen. Hittills har det blivit cirka 1 000 inlägg.

– Den tändande gnistan var en insändare i UNT, där en skribent gav ett fult och nedlåtande svar till en vetenskapsjournalist.

Insändarskribenten skrev att "Koldioxidhypotesen är en tummetott som passar bäst i munnen på de debattörer som försvarar att människans koldioxidutsläpp påverkar klimatet".

Men Anders Martinsson stötte på klimatskepticism även i föreningar som Humanisterna och Vetenskap och Folkbildning, där han var aktiv. Han kände att det fanns behov av ett forum som visade att merparten av de som var engagerade i dessa vetenskapsbejakande organisationer inte stod i opposition till klimatforskningen. Så han drog ihop ett gäng, mestadels akademiker, som började skriva och bloggen blev ganska snabbt en viktig röst i klimatdebatten.

– Jag är ju lärare och naturvetare. Jag vill förstå världen och att andra ska förstå den. Det gör mig skitförbannad när människor försöker förvilla och bedra.

Den vanligaste missuppfattningen som Anders Martinsson stöter på är att FN:s klimatpanel IPCC skulle leva ett separat liv från övriga universitetsvärlden. Man inser inte att de rapporter som IPCC ger ut bygger på kunskap som producerats runt om i världen vid väldigt många olika forskningsinstitutioner. Att tonläget hårdnat märker han på att personer som Greta Thunberg hamnat i skottgluggen för klimatvetenskapsförnekarna.

Uppgiften att 27 procent av deltagarna i UNT:s klimatenkät har angett att de anser att människan inte har någon inverkan på klimatet säger inte så mycket, enligt Anders Martinsson.

– Det är väldigt enkelt att påverka resultaten av en enkät på nätet. Det kan nästan vara en sport att förstöra webbenkäter. Det är knappast 27 procent av UNT:s läsare som är klimatskeptiker, utan 27 procent av de som svarat på enkäten.

För att sätta siffran i perspektiv har andra undersökningar visat att det bara är en procent av befolkningen inom EU som inte tror att mänskligheten orsakar klimatförändringen. Likaså är det bara en procent av svenskarna som tror att Sverige inte kommer att påverkas av den pågående klimatförändringen, enligt en studie av Naturvårdsverket.

– Mitt intryck är att kärnan av klimatskeptiker, som misstror klimatforskningen från en vetenskaplig eller teknisk utgångspunkt, har minskat. Jag vet ett antal som har slutat vara engagerade och lagt ned sin argumentation.

Under alla år som lärare på Fridegårdsgymnasiet i Bålsta har han inte mött några klimatförnekare bland sina elever.

– Jag har visserligen inte frågat alla. Men min känsla är att klimatförändringen är allmänt accepterad bland yngre.

Anders Martinsson

Ålder: 52 år

Yrke: Gymnasielärare i fysik och matematik på Fridegårdsgymnasiet i Bålsta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!