Han drömmer om ett eget företag

Ahmad Shkmos drömmer om ett eget it-företag och gör nu allt för att lära sig svenska. Arbetsförmedlingen måste stötta varje enskild nyanländ – men i dag hinner de inte alls med, säger han.

8 december 2017 07:00

I syriska Kurdistan var Ahmad­ Shkmos datatekniker och hade också ett jobb som klädförsäljare. Men någon utbildning att tala om har han inte. Svenska har han läst i åtta månader nu.

– Jag har nästan inte gått någonting i skolan, bara lite i grundskolan.

Arbetsförmedlingens allra viktigaste uppgift är enligt honom att peppa, motivera och få dem med låg utbildning att tro på sig själva.

– Många kommer från krig och mår inte bra. De saknar självförtroende i sitt nya land och tror att de måste kunna svenska till 100 procent för att få ett arbete. Arbetsförmedlingen måste bygga deras självförtroende.

Men Ahmads Shkmos egen erfarenhet är att tiden för det inte finns på Arbetsförmedlingen. Han har träffat sin handläggare en gång på åtta månader.

– De jobbar säkert så bra de kan. Men det har varit för hårt tryck, och de hinner inte jobba med individen. Många vet inte ens vem de har som handläggare, säger han.

Han har snart avslutat den grundläggande SFI-kursen och ska gå vidare för att få grundskolekompetens. Dagarna tillbringar han i företaget Alpha CE:s lokaler i city. Det är ett av de utbildningsföretag där nyanlända får insatser genom Arbetsförmedlingen. Här får deltagarna kunskaper om allt från hälsofrågor, till privatekonomi och hur man söker jobb. Och så pratas det mycket svenska.

Maisoun Zaza är utbildare på Alpha CE. De flesta hon möter ger samma bild av Arbetsförmedlingen som Ahmad Shkmos, de får inte träffa sin handläggare.

– De får ingen återkoppling, och om ingen kollar av hur det går är det jättelätt att man struntar i att lära sig. Någon måste fråga vad man har gjort och lärt sig, och hur man vill gå vidare, säger hon.

Ahmad Shkmos berättar hur han vid ett tillfälle hade tre olika aktiviteter hos olika aktörer som krockade, och att han inte visste hur han skulle prioritera. Därför sökte han sin handläggare.

– Det dröjde 10 dagar innan vi fick kontakt, säger han.

Enligt Maisoun Zaza kommer Ahmad Shkmos först på morgonen och går sist på eftermiddagen. Svenskan­ har han lärt sig i rasande fart och pratar väl under intervjun. Han är kort sagt väldigt motiverad.

Det är nyckeln, för den enskilde har ett stort ansvar att lära sig själv, menar Ahmad Shkmos.

– Man måste våga vara social, kanske börja gå på gym eller fotboll eller något där man träffar svenska personer som har samma intresse som du. På SFI lär du dig grammatik, inte att prata.

Statistiken visar att det är betydligt färre kvinnor som etablerar sig snabbt på arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen och utbildningsföretagen måste göra insatser för att kvinnor ska ta för sig mer och våga stå på egna ben.

– De måste få stöd att lösgöra sig. Jag ser på gifta par i klassrummet på SFI där kvinnan är mer delaktig när mannen inte är där, säger Ahmad Shkmos.

Om fem eller sex år hoppas han att nått målet, ett eget it-företag. Livet i Sverige är både roligt och oroligt - han har ännu sin familj kvar i Syrien.

– Men här i Sverige kan jag börja ett nytt liv utan krig, det är det som gör att jag orkar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Skeri