Han är Uppsalacenterns nya ledare

Jonas Petersson blir den nya gruppledaren i Uppsalacentern. Det står klart efter att ett enigt partimöte fått säga sitt.

22 januari 2019 21:01

Efter att ha stått pall för höstens stormvindar kring sin person fick Uppsalacenterns kommunalråd Stefan Hanna till slut acceptera stämpeln som politisk vilde efter att inte bara ha avsatts som gruppledare - utan blivit utesluten ur sitt eget parti.

LÄS MER: Stefan Hanna utesluts ur Centerpartiet

LÄS MER: Uteslutningen av Stefan Hanna – detta har hänt

Konflikten kring Hanna delade partiet under hösten. Men splittringarna till trots kunde ett enigt partimöte redan dagen efter uteslutningen välja en ny gruppledare i Zahrah Lifvendahl. Den nya gruppledaren beskrevs som en av Uppsalacenterns mest erfarna politiker och valet som självklart.

LÄS MER: Centern letar lösningar i brist på kommunalråd

Zarah Lifendahl tackade ja. Men under förra veckan framkom det att uppdraget bara var temporärt, då hon inte ville ta tjänstledigt från sina uppdrag inom Uppsalas kommunförvaltning.

Efter kommunfullmäktigegruppens sammanträde på tisdagskvällen stod det klart att Jonas Petersson valts till ny gruppledare för Uppsalacentern. Han säger att det ska bli spännande att leda Uppsalacentern och tonar ner sin egen roll.

– Det känns spännande. Vi hade ett bra möte med givande diskussioner. Nu kommer jag ta stor hjälp av alla kompetenta människor i organisationen. Vi är ett lag som jobbar vidare här.

Hur ställde du dig till uteslutningen av Stefan Hanna?

– Jag tillhörde en av de 35 som ifrågasatte partistyrelsens beslut att utesluta Stefan Hanna utifrån den fakta jag hade vid tidpunkten. Men i efterhand har jag sett vissa inlägg på Facebook som gör att jag tycker beslutet är mer förståeligt.

I och med uteslutningen förlorade ni också kommunalrådsposten. Vad innebär det här för era möjligheter till politiskt inflytande?

– Jag är ju smålänning och accepterar läget som det är. Efter valet har vi sju platser i fullmäktige, Stefan Hannas mandat borträknat, jämfört med sex innan – bara där har vi en förstärkning. Vi är många ideella krafter som kommer dra vårt strå till stacken nu för att förvalta det förtroende vi fått av Uppsalaborna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Oscar Magnusson