Många känner säkert igen sig: Under veckorna före julhelgen är köpcentrumet är fullt av folk och parkeringen likaså. Och när man kommer ut med kassar och kundvagn syns inte bilen till. Nu visar en undersökning av försäkringsbolaget If att så många som fyra av tio bilägare någon gång trott att deras bil blivit stulen för en stund. För fem procent av de tillfrågade har det någon gång gått så långt att man hunnit göra en stöldanmälan till försäkringsbolaget.

– Ofta handlar det om en julklappsstressad förälder i en storstad som förirrat sig på en parkering i ett köpcentrum. Men det kan också handla om någon som exempelvis skjutsat sitt barn till skolans luciafirande för att sedan ta bussen direkt till jobbet och glömt bort bilen någonstans på vägen. Eller någon som tagit bilen till en familjesammankomst eller julfest och taxi hem. Vi har fått höra många historier. Men som tur är kommer ju de flesta bilar tillrätta, förr eller senare, säger Caroline Starck informationschef på If i ett pressmeddelande.

Lisa Sannervik, presstalesperson vid Uppsalapolisen, utesluter inte att problemet finns, men hon kan inte påminna sig om att det blivit ett polisärende.

– Det kan säkert förekomma, men det är det är inget vi märkt av att folk ringer till oss och polisanmäler i alla fall, säger hon.

I If:s undersökning deltog sammanlagt drygt 3 500 personer och intervjuerna gjordes via internet.