– Ja, jag är orolig att få corona. Är det någon som inte är det? säger Mircea som sitter utanför Systembolaget på Dragarbrunnsgatan i Uppsala med en pappersmugg framför sig.
Det är lunchtid och många passerar honom in och ut i butiken. Flera stannar till för att lägga några mynt i muggen under de minuter vi pratar. Men överlag får Mircea in mindre pengar såhär i coronatider, säger han:
– Det är inte lika mycket folk i stan längre.
Mircea är en av cirka 30 personer som just nu tigger på Uppsalas gator. Vanligtvis brukar det vara nästan dubbelt så många här, men många har åkt hem till Rumänien av rädsla för coronaviruset. Att resa är dock inte det lättaste dessa dagar.
– Det är bara några få flyglinjer som åker mellan Sverige och Rumänien. Vi informerar om hur de kan ta sig hem, säger socialarbetaren Vlad Virgil, som pratar rumänska och jobbar ute på fältet för att upptäcka bland annat människohandel.
Den senaste månaden har hans jobb främst handlat om att åka runt bland de som tigger i Uppsala och informera om corona, både muntligt och skriftligt via en broschyr på rumänska. Med sig den här dagen har han Eva Moberg, som tidigare var föreståndare för det nu nedlagda härbärget för utsatta EU-medborgare. De berättar om vikten av handhygien, att inte uppsöka vården om man får hosta och vilka restriktioner som finns i samhället.
– Vi säger att de måste tvätta händerna ofta. Men det är svårt, eftersom de använder offentliga toaletter eller toaletter på mackar, säger Vlad Virgil.
Kunskapen om corona varierar hos de personer som Vlad Virgil och Eva Moberg träffar. En del har uppfattat läget som mindre allvarligt här, eftersom Sverige inte har lika stränga restriktioner som i andra länder.
– Vi försöker verkligen få dem att förstå att det finns corona här också och att de är i en riskzon, säger Eva Moberg.
Decian Frant, som tigger utanför en mataffär i Löten, tillhör de mindre oroliga.
– Om du är en bra människa tar Gud hand om dig, då behöver du inte vara orolig, säger han.
Decian Frant känner flera som åkt hem till Rumänien av rädsla för corona. Själv ska han till Rumänien i maj för att delta på en minnesstund, men planerar att komma tillbaka till Uppsala så fort det går.
– Det är jättemycket restriktioner där, folk får inte gå ut. Det är mer frihet här. Resan ordnar sig, jag känner folk som kan hjälpa mig att fixa flygbiljett, säger han.
Decian Frant tycker att han får ungefär lika mycket pengar nu som vanligt. Dessutom får han mer saker:
– Jag har fått kläder och alkogel, såna grejer. Jag tycker att människor är lite mer generösa nu.
Andra i gruppen har dock vittnat om att de får mindre pengar än vanligt. Enligt Vlad Virgil och Eva Moberg har de flesta tiggare lärt känna en eller ett par Uppsalabor som står för större delen av inkomsterna.
– Oftast handlar det om äldre personer, som kan ge ganska stora summor. Men nu när de äldre inte är ute och handlar som tidigare blir det mindre pengar, säger Vlad Virgil.
Vlad Virgil och Eva Moberg har hört oro från Uppsalabor om att de som tigger kan bli smittspridare eftersom de sitter ute bland folk och inte kan tvätta händerna så ofta.
– Jag oroar mig för vilka reaktionerna skulle kunna bli från allmänheten om det blev ett större coronautbrott i gruppen. Både för deras egen och hela samhällets skull är det viktigt att de inte smittas, säger Eva Moberg.