Hade hundratals stulna saker hemma

En man döms för en stöldgömma i storformat i en Uppsalabostad.

14 augusti 2019 15:43

I mannens lägenhet i Rosendalsområdet fanns bland annat musikinstrument, verktyg, smycken, kontanter, idrottsutrustning, resväskor, datorspel, husgeråd och nyckelknippor. Enligt en polisman som vittnade om tillslaget var det saker från golv till tak i bostaden. Totalt togs flera hundra misstänkt stulna föremål i beslag.

En del av föremålen kunde knytas till ett tiotal inbrott som under sommaren skett i källarförråd i samma stadsdel. Mannen och hans sambo åtalades men båda nekade till brott. Enligt mannen är han saksamlare och hade köpt eller hittat de flesta föremålen. Kvinnan förklarade att en del av sakerna tagits till bostaden av andra personer.

Tingsrätten anser att mannens uppgifter är en ren efterhandskonstruktion och slår fast att merparten av föremålen är stöldgods som han förvarat i bostaden. Han döms för häleri samt för ett av källarinbrotten där spår av hans blod hittades på platsen. Straffet blir skyddstillsyn och 140 timmar samhällstjänst. Han ska även genomgå behandling mot missbruk.

Kvinnan frias från åtalet. Enligt rätten är det inte bevisat att hon deltagit i insamlandet av stöldgodset eller på annat sätt kan kopplas till föremålen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist