Grundvattnet klarade tankbilsolyckan

Saneringen efter måndagens tankbilsolycka i Uppsala är klar men området hålls under fortsatt kontroll. Det uppger Bertil Lustig, va-chef vid Uppsala Vatten.

24 oktober 2017 13:30

Under måndagen välte en tankbil på bron över Bärbyleden nära Tycho Hedéns väg och en okänd mängd diesel rann ut. Olyckan inträffade inom det känsliga vattenskyddsområdet Uppsala-Vattholmaåsarna och ett saneringsarbete inleddes på platsen kort efter händelsen.

LÄS MER: Tankbil välte - explosionsrisk förelåg

Va-chefen Bertil Lustig bedömer att den oljesanering som räddningstjänsten genomförde i anslutning till olyckan varit tillräcklig.

– Vi har tagit prover och gjort riskanalyser och inget tyder på att någon diesel läckt ut i grundvattnet. Men vi fortsätter att hålla platsen under uppsikt.

Grundvattnet i Uppsala-Vattholmaåsarna skyddas mot exempelvis oljeläckage dels av ett täckande lerlager, dels av ett skydd som lagts ut vid bland annat Bärbyleden.

Påfarten till Bärbyleden från Tycho Hedéns väg kommer att vara avstängd till på fredag eftermiddag. Orsaken är de beläggningsskador som uppkom vid olyckan, uppger Trafikverket.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!