Grönt ljus för bostäder på galleriataket

Bostadsplanerna på Forumgallerians tak i centrala Uppsala får klartecken från remissinstanserna.

Övre delen av Spritpalatset från1904 innehåller redan idag bostäder med takterass på Forumgallerian.

Övre delen av Spritpalatset från1904 innehåller redan idag bostäder med takterass på Forumgallerian.

Foto: Uppsala kommun

Uppsala2017-10-17 21:30

Förutom den omvandling som pågår av butiksytorna i Forumgallerian planeras närmare 30 nya lägenheter på taket samt rivning av en kontorslänga mot Bredgränd, som ersätts med en ny bostadsdel. Det nya huspartiet mot gränden blir en våning högre än i dag, om planerna blir verklighet.

Mot Kungsängsgatan och mot innergården föreslås nya lägenheter under taket med takkupor. En gemensam uteplats för de boende föreslås på gallerians tak. Redan idag finns takterrass för befintliga takbostäder. Gallerians andra våning ska i framtiden kunna innehålla även annat än butiker, exempelvis kontor.

Byggplanerna får beröm av flera instanser som nu lämnat sina synpunkter. Kulturnämnden anser att planförslaget säkrar de kulturvärden som finns i Forumhuset, vars äldsta delar är från tidigt 1950-tal, och Spritpalatset från 1904 i hörnet Dragarbrunnsgatan - Smedsgränd. Förslaget innehåller bland annat rivningsförbud för Spritpalatset och skydd för fasaden på Forumhuset.

Länsstyrelsen anser att den nya bostadsdelen på övervåningarna mot Bredgränd tycks vara väl utformad, men påpekar att tillbyggnaden måste anpassas noga till befintlig arkitektur. Enligt föreningen Vårda Uppsala är förslaget hänsynsfullt både mot läget i stadskärnan och Forumhusets höga kulturhistoriska värden, med en "högst rimlig avvägning mellan nytt och gammalt".

Visa frågetecken finns bland synpunkterna. Miljö- och hälsoskyddsnämnden konstaterar att många boende i kvarteren störs av hög musik från restauranger. Nämnden vill att bullerfrågan tas med i planeringen så att inte fler blir störda.

Upplandsmuseet säger nej till förslaget om en ny, högre byggnadsdel mot Bredgränd och vill se ett rivningsförbud för 1950-talsbyggnaden. Museet pekar också på oklarheter i det föreslagna skyddet för husfasaderna, men anser att ombyggnaden är väl anpassad till omgivningen.

Byggnadsnämnden får nu ta ställning till om förslaget ska justeras innan planerna går vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om