Sent på söndagskvällen greps en 17-årig pojke vid Bandstolsvägen i Valsätra. Pojken anträffades med en molotovcocktail i händerna och enligt polis på plats ska han ha luktat bensin i samband med gripandet. 17-åringen togs med till polisstationen där tanken var att han skulle förhöras. Men något förhör blev det inte - i stället släpptes pojken på fri fot bara minuter efter gripandet.
– Föräldrarna ville inte närvara vid förhöret och när vi informerade socialjouren om gripandet avböjde de också att närvara under förhöret, och ingen advokat fanns på plats. Därför kunde vi bara delge pojken misstanke och sedan släppa honom på fri fot igen, säger Christer Nordström.
– Det här är ett exempel på där vi inom polisen hamnar i en maktlöshet, fortsätter han.
På socialjouren menar man att man alltid gör en värdering när en förfrågan kommer in om de ska närvara vid förhör.
– Det beror på flera saker, hur allvarlig brottsmisstanken är, om det finns målsman på plats och utifrån åldern. En minderårig som närmar sig 18 år behöver kanske inte lika mycket stöd som ett barn under 15 år, eller liknande. Men en 17-åring är så klart inte heller vuxen, säger enhetschefen Ylva Schröder.
Vid förhöret med 17-åringen fanns ingen målsman på plats, men Ylva Schröder säger att vid sådana fall närvarar socialjouren oftare.
– Det gör vi i mycket större utsträckning. Men jag kan inte kommentera enskilda fall, som detta. Allt beror på omständigheterna.
Gruppchefen inom Uppsalas ungdomsgrupp, Peter Heldestad, berättar att förhör kan hållas trots att socialtjänsten inte finns på plats, men de måste däremot underrättas - dock kan ett förhör inte hållas utan en offentlig försvarare.
– De direktiv vi fått från riksåklagaren är att den gripna i stort sett alltid måste ha biträde av en offentlig försvarare.
Det enda polisen då kan göra är att hålla ett så kallat "24:8-förhör", efter rättegångsbalkens 24 kapitel paragraf 8. Då delges den gripna misstanke om brott, får ta ställning till det - om man är skyldig eller oskyldig, och delges rätt till försvarare. Efter detta får åklagaren ta beslut om personen ska anhållas.
För att få dit en offentlig försvarare kontaktar polisen tingsrätten, som väljer en. Men det gäller enbart under kontorstid, när tingsrätten är stängd finns därmed ingen möjlighet att få en offentlig försvarare, vilket Peter Heldestad tycker är beklagligt.
– Det är ett dilemma, jag skulle vilja se en jourlista. Visst känns det frustrerande som polis att inte kunna göra någonting utan en försvarare.