Gräsöbor drabbades av stormen

Många Gräsöbor drabbades av strömavbrott på grund av stormen Alfrida. Och även hos de som hade el i ledningarna försvann internet och telefonkontakten.

3 januari 2019 13:00

Carina Axelsson är butikschef på Ica Sjöboden på Gräsö, som ligger några hundra meter från färjeläget. Hon berättar att strömavbrottet inte skadat butiksverksamheten.

– Vi hade ett litet avbrott natten till onsdagen, men det var inte så länge – när jag kom hit vid sju på morgonen fanns det ström, säger hon.

I ett Facebook-inlägg bjöd butiken in de Gräsöbor som drabbades kraftigare av strömavbrottet, vilket gav många positiva kommentarer.

– Flera har kommit hit och hämtat vatten, druckit kaffe och laddat telefonerna, säger Carina Axelsson.

Christer Boström bor tillsammans med sin fru året runt i Djäknevarpsviken på östra Gräsö. Även de förlorade strömmen under natten till onsdagen, men hos dem dröjde det till efter lunchtid på onsdagen innan de fick tillbaka den.

– Och vi hade inte förberett med att tappa upp vatten. Det blir bökigt när man ska spola i toaletten och så.

När tidningen pratar i telefon med Christer Boström är han förvånad över att täckningen fungerar.

– Internet och den fasta telefonen har inte fungerat, och mobiltäckningen har varit dålig. Det har känts lite oroande, om man exempelvis skulle behöva ringa räddningstjänsten.

Flera Gräsobor som tidningen talat med berättar att det under och efter strömavbrottet varit problem med både fasta telefoner och mobilnätet på ön.

Ingen av dem var fortfarande strömlösa under torsdagsförmiddagen. På flera delar av ön ska emellertid strömavbrottet ha fortsatt fram till klockan elva på torsdag förmiddag, enligt uppgifter till tidningen. Bland annat ska hus i Nyhem och Malmen varit utan el.

Som mest var över 11 500 hushåll i Uppsala län strömlösa samtidigt när stormen Alfrida drog in över Uppland natten till onsdagen. Vid lunchtid på torsdagen saknade fortfarande cirka 3 750 av länets hushåll el.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Felix Wedjesjö