Grannsex bättre än hög musik

Många är mer toleranta mot högljutt sex från grannen än till hög musik eller en borrmaskin. Åtminstone när man kommenterar sina grannar på nätet.

28 oktober 2011 10:12

Det visar en kartläggning av inlägg och uppdateringar i sociala medier som mäklarkedjan Fastighetsbyrån genomfört i samband med Grannens dag.

Oljud av olika slag är den absolut vanligaste anledningen till att skriva om grannarna  i sociala medier och de flesta inläggen skrivs av kvinnor.  68 procent av alla inlägg är negativa, 15 procent är positiva och 17 procent är neutrala. 15 procent av inläggen handlar om sexljud och det är den enda kategorin där inläggen är övervägande positiva.

Hög musik är den vanligaste anledningen till inlägg, 68 procent är negativa.  Mest negativa är de som reagerar på att grannen renoverar.
- Grannar är en viktig faktor för hur vi trivs i våra hem och våra mäklare får mycket frågor kring grannar och grannskapet. I år tyckte vi att det vore spännande att se vad folk säger om sina grannar på exempelvis Twitter, säger Johan Vesterberg pressansvarig på Fastighetsbyrån.
- I mikrobloggar har vi en tendens att ”tänka högt” och det ger en oredigerad bild av människors attityder kring grannar. Det är intressant att se hur mycket folk stör sig på oljud. Men även att vissa ljud är mer negativa än andra. 

På frågan om vad man uppskattar mest hos en granne svarade  50 procent   ”att de alltid hälsar glatt”.

Axplock ur undersökningen
63 % av svenska folket anser att de blir störda av sina grannar.

84 % av de som bor i hyresrätt blir någon gång störda av sina grannar. För bostadsrättsinnehavare är siffran 67 % och för villaägare 48 %. Hela 10 % av de som bor i hyresrätt blir störda flera gånger i veckan.

14 % av svenskarna har någon gång hört sina grannar ha sex.

På frågan ”har du någon gång flirtat med din granne?” svarar 37 % ja .

24 % av svenskarna har någon gång kysst sin granne och ungefär lika många,
26 %, har någon gång blivit kär i sin granne.

12 % har gått så långt att de inlett ett förhållande med sin granne. För 3 % av svenskarna har grannromansen lett till att man flyttat ihop med sin granne.

34 % av svenskarna anser att exet (fd flickvän/pojkvän/man/hustru) är den värsta grannen de kan tänka sig, jämfört med t ex chefen och svärmor som anses som en lite bättre granne.

Om man skulle ha en kändis till granne så är  Martin Timell och Brad Pitt drömgrannar. På topp bland mardrömsgrannar kommer Carola och Torsten Flinck.

Undersökningen
Under en period av två veckor har totalt 1000 inlägg om grannar granskats och bedömts kvalitativt. 345 inlägg från Twitter och Facebook om grannrelationer har kategoriserats utifrån exempelvis kön, anledning till varför man skriver om sin granne, samt om inlägget är positivt eller negativt laddat.

Fastighetsbyrån ingår i Swedbank-koncernen och har cirka 1300 medarbetare fördelade på 250 kontor runt om i Sverige.

Grannens Dag
instiftades av Kenneth Eneroth i Köping år 2000, för att hedra regionens alla grannar. Grannens dag infaller den söndag när vi övergår till vintertid varje år, i år 30 oktober.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
unt.se