Gottsundaskolan totalförstörd i brand

Stora delar av Gottsundaskolan totalförstördes i en brand natten till måndagen. Två flickor  under 15 år misstänks ha anlagt branden efter tips från allmänheten.

8 oktober 2018 03:27

Det var strax före klockan 03 natten mot måndagen som det började att brinna i Gottsundaskolan.

Tre stationer ryckte ut på larmet, och när man kom fram kunde man konstatera att det slog ut rök från en byggnad.

— Vi är där och har folk inne i skolan nu för att försöka lokalisera vad det är som brinner, sade Hans Eriksson, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral, ett 20-tal minuter efter larmet.

Branden ska ha utvecklats snabbt, och bröt efter en stund igenom taket till byggnaden.

På plats påträffade polisen två tonårsflickor på väg ut ur skolan. Dessa greps och polis försökte direkt släcka branden men tvingades lämna och invänta räddningstjänst.

Båda flickorna är under 15 år. De misstänks nu för grov mordbrand.

Enligt Linda Winge, befäl vid polisens regionledningscentral, var det ett tips från allmänheten som ledde fram till att de misstänkta kunde gripas.

— Man hade sett personer röra sig vid skolan, och tid och plats var sådan att vi åkte dit och kontrollerade. I samband med att man träffade på de här tjejerna började det att brinna, säger Linda Winge.

Flickorna är enligt polisen nu omhändertagna av föräldrar eftersom de är så unga.

En förundersökning om grov mordbrand har inletts. Uppsalapolisen skriver på polisens hemsida att brottet ser ut att vara en isolerad händelse utan koppling till andra händelse, brott eller konflikter.

— Utredningsläget ser för närvarande gott ut. Vi har bland annat en del intressanta tekniska spår, säger kammaråklagare Arash Zavosh i en kommentar på polisen.se.

Uppsalapolisen kommer att göra en teknisk undersökning vid den eldhärjade skolan så snart som möjligt. Vidare kommer förhör att hållas.

För att minska oron kommer Uppsalapolisen vara på plats i Gottsunda under dagen och kvällen.

Två av skolans tre huskroppar är totalförstörda av nattens brand, medan den tredje huskroppen inte är brandskadad.

— Men sannolikt kommer någon styrka vara kvar här hela dagen. Nu när det värsta kaoset lagt sig kan vi börja inventera skadorna närmare, säger Mattias Hägglund på Storstockholm räddningscentral.

.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!