Gottsundamammorna tillbakavisar kritik

Att Gottsundamammorna ska ha förhindrat polisen från att komma in i föreningens lokaler är direkt felaktigt, det menar föreningens ordförande efter möte med kommunen: "Tvärtom har vi efterlyst att polisen oftare ska komma på besök".

5 november 2018 21:30

Som tidningen rapporterade tidigare under måndagen upprättade polisen en orosanmälan mot föreningen "Gottsundamammorna". I den menar de att föreningen ska ha motarbetat polisen vid en husrannsakan i Gottsundamammornas lokaler. Vid samma tillfälle ska även narkotika ha påträffats.

Under måndagen hade kommunen ett möte med föreningen angående orosanmälan. Efter mötet försäkrar Gottsundamammornas ordförande Delailah Moghrabi att föreningen tar orosanmälan på största allvar. Men en del av anmälan avvisar ordföranden som felaktig:

– Den enda del jag motsätter mig är att vi skulle ha förhindrat polisen att komma in i våra lokaler – det har aldrig hänt.

Tvärtom, menar hon, önskar de att polisen oftare besöker föreningens lokaler och verksamhet.

– Vi har skrivit till dem och bett dem komma även när det inte händer något. Vi har en del fantastiska poliser som kommit in och tagit en kopp kaffe med ungdomarna, säger hon och understryker att de bjudit in polisen till föreningens möte ikväll.

Den kvinna som ska ha skrikit åt polisen att "ni har ingenting här att göra" är inte med i föreningen, uppger Delailag Moghrabi.

– Det var en mamma som var på plats. Hennes son var inblandad i tumultet, hon blev provocerad och reagerade. Efter artiklarna i UNT hörde hon av sig och beklagade att hennes agerande svärtat ned Gottsundamammorna.

Föreningen önskar nu en bättre dialog och ett samarbete med polisen.

– Vi önskar exempelvis föreläsningar där polisen bjuder in föreningar som jobbar med sånt här och informerar om hur vi ska agera till exempel vid en husrannsakan. Det är jättesvårt att veta hur vi ska agera när vid såna här tillfällen.

Enligt Delailah Moghrabi har "Gottsundamammorna" en nolltolerans mot droger. Vid husrannsakan den 17 oktober påträffades droger i lokalen. De har vid tidigare tillfällen tvingats porta deltagare som inte respekterat policyn och bilden att föreningen skulle acceptera narkotikabruk reagerar ordföranden kraftfullt emot:

– Droger finns överallt i samhället. I såväl skolor som på fritidsgårdar. Det här är vad vi som privatpersoner arbetar ideellt emot - att vi skulle bjuda in det i våra lokaler är orimligt.

– Vi arbetar med den svåraste målgruppen och det här är jättesvårt. Vi är inte utbildade, men vill lära oss hur vi ska arbeta med det här.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Oscar Magnusson