Inte en stol gapade tom när Uppsala kommun arrangerade panelsamtal med frågestund om Gottsundas framtid och utveckling. Det bjöds på smårätter och människor i alla åldrar hade samlats.
– Vi har länge velat ha en särskild polisgrupp som jobbar långsiktigt för att skapa en tryggare miljö för Gottsundaborna. Vi kommer att finnas på plats både dag- och kvällstid och jobba för att skapa förtroende för polisen, sa Martin Gunér, chef för den nya polisgruppen.
Ännu finns ingen särskilt poliskontor men polisen jobbar för att hitta den rätta lokalen.
– Målet är att Gottsunda ska bort från listan för särskilt utsatta områden, sa Jale Poljarevius, chef för polisområdet Uppsala/Knivsta.
Samtidigt invigdes ett utbildnings- och jobbcenter men platschefen Andreas Christoffersson avslöjade att de redan hade smygöppnat och haft runt 900 besökare från årsskiftet.
– Vår uppgift är att hjälpa Gottsunda- och Valsätraborna att hitta olika vägar till jobb, men vi är ingen arbetsförmedling. Hos oss finns coacher, SFI-utbildning, studievägledning, hjälp för den som ska skriva cv och plats för den som behöver sitta och plugga, sa Andreas Christoffersson.
Genast fick han besvara en fråga från en kvinna ur publiken som undrade om hur man får jobb inom vården.
Kön till tilltugget fylldes ständigt på. Allt var lagat av Tanzaniska föreningen. De hade också synpunkter på hur Gottsunda kan förbättras.
– När jag har jobbat och kommer hem sent på kvällen är jag rädd. Jag kan skrika om något händer men inte skydda mig. Det behövs mer poliser som är ute och det skulle behöva vara mera upplyst på kvällen till exempel vid busshållplatserna, säger Margareth Makota.
– Poliser och nattvandrare skulle göra att man kände sig säkrare, säger Natalice Mwakaguoj.
– Ja, och så skulle det behövs mer aktiviteter och lekplatser. På somrarna är det alltid jättefullt av både barn och vuxna i den lekplats som vi har här intill, säger Fatime Noor.
Innan den stora paneldebatten drog igång, skrev kommunalrådet Erik Pelling (S), Jale Poljarevius och Jonas Hagström från Fastighetsägarföreningen under ett så kallat medborgarlöfte 2019-2020. I och med det lovade de att genomföra flera åtgärder, till exempel anordna trygghetsvandringar för att upptäcka alla brister i området, forsla bort brända bilar, se till att belysningen fungerar, erbjuda ungdomar feriearbeten inom fastigheterna, beskära buskar och träd, fixa till klotter och skadegörelse, stödja nattvandrarverksamhet och att polisen ska jobba trygghetsskapande men också fortsätta sina riktade insatser mot kriminalitet och drogmiljöer.