"Gör motstånd om någon tafsar"

Att en gärningsman utsätter flera helt okända personer för sexualbrott är mycket ovanligt. Det säger Marianne Kristiansson, professor i rättspsykiatri vid Rättsmedicinalverket.

12 februari 2019 15:55

Enligt Marianne Kristiansson är det osannolikt att den som upprepade gånger begår oönskade sexuella handlingar mot andra är psykiskt sjuk.

– Däremot kan vi vara säkra på att en sådan person har en psykisk störning. Det kan vara en personlighetsstörd individ med låg impulskontroll som har svårt att kommunicera och ta sexuella kontakter på normalt sätt, uppger Marianne Kristiansson.

Hon betonar att hon bara uttalar sig generellt och inte om de händelser som nyligen inträffat i Uppsala.

Angående effekter av behandlingar hänvisar Marianne Kristiansson till de program som Kriminalvården driver men nämner att effekter av läkemedel, så kallad kemisk kastrering, i vissa fall varit mycket effektiva vid tvångsmässigt sexuella beteenden.

Har det blivit vanligare att personer begår upprepade sexualbrott?

– Det finns inget som tyder på det.

Vad bör den göra som angrips av någon som till exempel tafsar?

– Man bör absolut skrika och göra motstånd, råder Marianne Kristiansson.

Hur stor är då risken att någon som utsatt flera personer för sexuella ofredanden sedan övergår till grövre sexuella övergrepp som exempelvis våldtäkt?

– Det är ovanligt.

En studie av personer som dömts för blottning under åren 1973–2009 visar att 16 procent även dömts för sexbrott där de haft fysisk kontakt med offret, exempelvis våldtäkt eller sexuella övergrepp.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters