God arkitektur ska få pris av kommunen

Uppsala kommun inrättar ett årligt arkitekturpris för att förbättra stadsmiljön.

Pharmacias lokaler i Uppsala, ritade av Carl Nyrén,  belönades 1971 med det prestigefyllda Kasper Salin-priset. Nu inför kommunen ett eget arkitekturpris.

Pharmacias lokaler i Uppsala, ritade av Carl Nyrén, belönades 1971 med det prestigefyllda Kasper Salin-priset. Nu inför kommunen ett eget arkitekturpris.

Foto: Gustaf Andersson/UNT arkiv

Uppsala kommun2019-11-20 21:03

– Det är ett led i kommunens arbete för att höja nivån på diskussionen om arkitektur och att premiera aktörer som gör bra saker, säger kommunens stadsarkitekt Claes Larsson.

Utmärkelsen kan gå till hus, offentliga platser och hela miljöer. Pristagarna ska utses av en jury med medlemmar från bland annat Uppsala universitet, arkitekturhögskola, Handelskammaren och "stadsutvecklare" inom näringsliv och kommun. Ordförande blir stadsarkitekten.

Vem som helst ska kunna lämna förslag på byggnader eller miljöer som anses värda  priset. Projekten som nomineras får vara högst fem år gamla. Därefter väljer en arbetsgrupp från kommunen ut fem finalister bland de nominerade förslagen, innan juryn utser vinnare.

I riktlinjerna för priset finns flera kriterier som ska ligga till grund för urvalet av finalister. Det handlar bland annat om god helhetsverkan, god komposition, vackra proportioner, god anpassning till platsen och hållbar utveckling. Objekten ska också kombinera prisvärdhet med god arkitektur. Ett villkor som väckt viss strid innebär att projekten även ska vara "intresseväckande". Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna ville stryka kriteriet, men fick inte gehör av majoriteteten. 

Priset blir ett diplom eller en plakett. Arkitekturpriset kommer att delas ut första gången i maj nästa år. Nu i december räknar kommunen med att öppna för nomineringar av tänkbara pristagare. Det ska ske bland annat genom en särskild e-post-adress samt marknadsföring i sociala medier och press. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!