Glitter och poliser gillades av Stenhagenborna

Tio år har gått sedan Stenhagens bildnings- och kulturcentrum invigdes. Många kom för att fira.

29 september 2018 17:28

Områdespolisen Ulrika Andersson kommer i full mundering ut från biblioteket i Stenhagens bildnings- och kulturcentrum. Hon har just läst sagor för ett gäng barn därinne och nu ska hon och kollegan Martin Rosell ut till polisbilen igen för att visa upp den för intresserade besökare här.

– Vi är här för att informera om bland annat grannsamverkan och polisvolontärverksamhet. Och för att skapa kontakt med människor, många ser ju oss annars bara när vi är ute på uppdrag. Nu kan de få en annan bild av polisen, säger Ulrika Andersson.

Som på beställning kommer systrarna Helin och Aween Awat fram och frågar om deras mamma får ta ett kort på dem och henne.

– Vi pratade med hon polisen förut och hon verkade så snäll så det skulle kännas så bra att ha ett kort på oss tillsammans. Förut har jag varit lite rädd för polisen, förklarar nioåriga Aween Awat.

Hon får höja rösten för att göra sig hörd. På scenen står bandet UMC och spelar låten Reeplay – en låt som går bra på Spotify och som de i våras vann musiklägret Uppsala music camp med. Lägret hölls här i Stenhagens bildnings- kulturcentrum och en av ledarna var Pawl, houseartisten som kommer härifrån Stenhagen och som i dag pendlar mellan Uppsala och Los Angeles. Stenhagens bildnings- och kulturcentrum öppnade samma år som han började sjuan, och det var i dess musikstudio han upptäckte sin talang.

Stenhagens dag ordnas varje år, men i år satsar man lite extra på aktiviteter eftersom centret fyller tio år. Besökarna kan till exempel testa cirkus och curling, designa egna broscher, kika in i polis- och brandbilar och cykla fram sin egen smoothie.

En bit in den ballongprydda stora samlingssalen sitter Isabella Meret Dunca och penslar fram ett kosmosinspirerat mönster kring Agnes Lundströms vänstra öga.

– Åh va fint och coolt! utbrister Agnes Lundström när hon får se resultatet i spegeln.

Agnes Lundström bor i Luthagen men har kompisar här i Stenhagen som hon hälsar på ibland och har bland annat gått på dans här i centrumet. Nu är hon här med mamma och lillasyster.

– Vi har lyssnat på musik och gjort broscher i designlabbet. Men ansiktsmålningen var bäst, säger Agnes Lundström.

Bawantee Dudhee är yogalärare från Studieförbundet vuxenskolan och har precis hållit i ett mjukyogapass för att skapa intresse för den kurs som hon ska hålla i här i höst. Hon har bott i Stenhagen i 30 år och säger att centret betytt mycket för området. Själv har hon bland annat gått en kurs i måleri här.

– Vi behöver inte åka in till stan, utan kan göra saker här. Stadsdelen blir mer levande och man lär känna varandra.

Stenhagens kultur- och bildningscentrum ...

... består av skola, förskola, bibliotek, sporthall och fritidsgård. Här finns också salar för dans, gymnastik och yoga, studios för musik- och radioproduktion och två ateljéer.

... ska när det invigdes i augusti 2008 ha varit det första i sitt slag som samlar dessa verksamheter i ett och samma hus.

... kom till för att vara en mötesplats för människor från många olika grupper.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Sandow