Glädjebeskedet: Kanonväder på valborg

Du kan skippa paraplyet och tjocktröjan! Det ser ut att bli finväder i Uppsala på valborg.

24 april 2019 20:37

Tidigare prognoser visade att det varma vädret i Uppsala skulle ge vika för ett lågtryck lagom till valborg. Men nu har prognosen ändrats: valborgsfirare i stan tycks i stället få välkomna våren i sol och värme.

– Ja, det ser ut att bli sol eller bara lättare molnighet och en temperatur på mellan 16 och 20 grader, säger Therese Gadd som är meteorolog på SMHI.

Varför ändrades prognosen?

– Under helgen drar ett nederbördsområde in över Götaland, och det har varit olika bud hur långt norrut det tar sig. Nu ser det ut som att högtrycket i norr håller emot, så att nederbördsområdet går ganska långt söderut.

Therese Gadd påpekar att prognosen fortfarande är osäker och att det egentligen först är i helgen som man kan vara hyfsat säker på vilka kläder man ska packa i valborgsväskan.

Temperaturerna är i hela Sverige över eller mycket över det normala. Det torra och soliga vädret ser ut att fortsätta i Uppsala till åtminstone 3 maj, så risken för gräsbränder är fortsatt hög. Senast det regnade i Uppsala var 10-11 april, men då kom mindre än en millimeter.

– Det här högtrycket växte in över landet för ett par veckor sedan och har sedan legat ganska stationärt. Ibland kan högtrycken låsa sig fast och göra så att lågtryck från Atlanten tar andra vägar, säger Therese Gadd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Sandow