Geniet som dömdes för barnövergrepp

1976 tilldelades Carleton Gajdusek halva medicinpriset för sin forskning kring nya mekanismer för uppkomsten och spridning av infektionssjukdomar.

1976 tilldelades Carleton Gajdusek halva medicinpriset för sin forskning kring nya mekanismer för uppkomsten och spridning av infektionssjukdomar.

Foto: JAN COLLSIÖÖ

Uppsala2017-12-11 08:19

Carleton Gajdusek går till historien som geniet var med om att upptäcka de så kallade prionsjukdomarna – och som Nobelpristagaren som dömdes till fängelse för övergrepp på barn.

1976 tilldelades Carleton Gajdusek halva medicinpriset för forskning kring den dödliga hjärnsjukdomen Kuru, som drabbade Forestammen på Nya Guinea. Tvärtemot den då gängse uppfattningen visade han att en infektionssjukdom kan bryta ut och ge symtom många år, ja å rtionden efter det att smitta skett. Senare har det visat sig att smittämnet varken var bakterier eller virus utan en sorts proteiner, prioner.

Gajudusek brukar beskrivas som ett geni, mer snabbtänkt än alla andra. Länge sågs han också som en alltigenom idealistisk, om än något eccentrisk välgörare som från sina forskningsresor i Mikronesien adopterade ett stort antal barn, mest pojkar, och bekostade deras utbildning i USA. Den bilden grusades när Gajdusek efter en anmälan från en av pojkarna och en FBI-utredning 1997 blev den troligtvis förste Nobelpristagare som dömts till fängelse för sexuella övergrepp mot barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om