I ett år har de repeterat. Och nu är det äntligen dags för scendebuten. Salen är full och förväntan stor. Och så drar det igång. Rozie Soysuren sjunger med intensitet och mikrofonkänsla som om hon är född på scenen. Bandet, som ännu inte har något namn men får det spontana namnet "Hålet i strumpan", är tajt och säkert. Applåder och jubel. Uruppförandet av deras egen rocktonsättning av Nils Ferlins dikt Barfotabarn blev en succé.

Det här är en av programpunkterna under Fyrisgårdens galakväll för Musikhjälpen, den stora insamlingen som SVT, Sveriges Radio och Radiohjälpen nu genomför. All försäljning i cafeterian går till insamlingen. Bland annat har Fyrisgårdens integrationsprojekt bakat pizza.

Före uppträdandet på Fyrisgården i Svartbäcken har det varit innebandymatch på Fyrishov, med dansuppvisning av två grupper i pausen. Tre av fyra i hip-hopdansgruppen Cool kids är Henrik Pontén, Homam Alwan och Charlotte Hammarling. De ser riktigt nöjda ut efteråt.

Artikelbild

| Charlotte Hammarling tyckte inte hip-hop dansen var något svar. "Inga problem", sa hon efteråt.

– Det gick jättebra. Och det känns kul att jobba för Musikhjälpen, säger Charlotte Hammarling.

– Dans är så kul, för man får ut all sin energi, säger Homam Alwan.

Henrik Pontén gillar egentligen schlager bättre än hip-hop.

– Men det funkar också.

Artikelbild

| Olle Lindgren, Madeleine Boman, Therese Jansson och Eddie Thomas bjöd på dansuppvisning under Fyrisgårdens galakväll för Musikhjälpen.

Han är musikintresserad och lyssnar mycket på Musikhjälpen.

– Särskilt i år, för att det handlar om funktionsnedsatta i andra länder. Jag har startat en egen insamlingsbössa, säger han.

Artikelbild

Ulrika Backlund är verksamhetschef för Fyrisgården. Konstverket på väggen kan köpas på auktion. Det är gjort av ungdomar i verksamheten.

Ulrika Backlund är verksamhetschef på Fyrisgården. Redan förra året satsade verksamheten stort på Musikhjälpen, men med årets tema om funktionshindrades möjligheter var det självklart att satsa ännu större.

– Vi har ju jobbat i 25 år för att alla människor ska ges samma möjligheter, säger hon.

Artikelbild

| Bassam från Fyrisgårdens integrationsprojekt bakad pizza till förmån för Musikhjälpen.

I Fyrishovs E-hall där vi står pågår en innebandymatch mellan Fyrisgårdens ungdomar. Just idrott är en bra bild av hur vardagen kan vara begränsad för funktionsnedsatta jämfört med andra menar Ulrika Backlund.

– Många är sportintresserade men får inte delta i det vanliga idrottslaget. Nu kör vi exempelvis innebandygrupper för barn på fredagar.

Artikelbild

| Förutom galakvällen har Fyrisgården loppis och auktioner.

Musikhjälpens insamling går till att förbättra funktionsnedsattas villkor i andra länder.

– I det perspektivet har Sverige kommit långt. Men vi har ändå mycket kvar att jobba med, säger Ulrika Backlund.

Den som vill bidra till Fyrisgårdens insamling kan söka upp insamlingsbössan Fyrisgården för Musikhjälpen, på Musikhjälpens sajt.