Fyra åtalade för Gränbymordet

Fyra män åtalas för mordet på en man i 30-årsåldern i Uppsalastadsdelen Gränby i höstas.

8 augusti 2019 11:36

Tre bröder samt ytterligare en man, i åldrarna 20-23 år, åtalas för mordet. En av dem åtalas dessutom för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott tillsammans med ytterligare en man. Samtliga misstänkta har i polisförhören nekat till brott. Åtalet lämnades in till Uppsala tingsrätt på torsdagen.

Mordet inträffade på kvällen den 2 november, utomhus i ett bostadsområde på Levertinsgatan. Enligt åtalet misshandlades offret med slag och sparkar och knivskars sedan till döds. Han fördes till sjukhus men hans liv kunde inte räddas.

– Han har fått flera knivskador men det är ett hugg i ryggen som orsakat döden, säger kammaråklagare Lise-Lotte Tegler, som lett förundersökningen.

Gärningsmännen avlossade enligt åtalet också flera skott som inte träffade mannen, i syfte att skrämma honom.

– Det har varit ett bråk som eskalerat och en person på platsen har skjutit. Två patronhylsor har hittats på platsen, säger Lise-Lotte Tegler.

Advokat Leif Ericksson försvarar en av de mordåtalade männen. Han underkänner bevisningen mot mannen:

– Jag har haft ett 20-tal mordfall genom åren och det här är tveklöst den svagaste bevisning jag sett. Jag är väldigt förvånad över att min klient åtalas på de här grunderna, säger han.

– Det finns två telefonsamtal mellan honom och en av de åtalade vid tidpunkten för mordet och dessutom har hans mobil kopplat upp vid brottsplatsen, men han bor ju i närheten så det är inte konstigt. Ingen teknisk bevisning finns mot min klient, säger Leif Ericksson.

Flera personer befann sig på brottsplatsen och ett stort antal vittnen har hörts under polisutredningen. Utredningen har inte kunnat peka ut vem som hållit i kniven och utdelat det dödande hugget:

– Jag menar att gärningsmännen haft ett gemensamt uppsåt att döda målsäganden. De har beväpnat sig med pistol och kniv, säger Lise-Lotte Tegler.

Vid händelsen blev även en man i 20-årsåldern knivskuren i ansiktet. En av de nu åtalade har tidigare varit misstänkt för gärningen men bevisen räcker inte för att väcka åtal och den utredningen är nu nedlagd.

Efter händelsen fick polisen uppgifter om att gärningsmännen försvunnit i en vit Renault. Bilen, som enligt åklagaren kunnat kopplas till kretsen av misstänkta, hittades dagen efter mordet av polisen. I fordonet fanns fingeravtryck från minst en av de misstänkta samt dna-spår från offret. Enligt åklagaren är det blod från den dödade mannen som fastnat på gärningsmännens kläder och satt spår i bilen.

Ett annat av åklagarens bevis är dna från en av de åtalade som hittades under en nagel på brottsoffret.

Vid husrannsakan i källaren till ett bostadshus i Gränby dagen efter mordet hittades drygt 100 gram kokain och en skarpladdad pistol. En teknisk undersökning har enligt åklagaren visat att pistolen användes vid skottlossningen i samband med mordet. På narkotikan har fingeravtryck säkrats men inte på vapnet. Enligt åklagaren kan två av de mordåtalade männen kopplas till en lägenhet i det hus där vapen- och narkotikafyndet gjordes.

Bland bevisningen finns också telefonlistor som visar var de åtalades mobiltelefoner befunnit sig i samband med händelsen.

– Telefonanalysen har kunnat placera gärningsmännen på brottsplatsen, säger Lise-Lotte Tegler.

Utredningen har inte kunnat klargöra något motiv till mordet. Den dödade mannen var inte känd av polisen sedan tidigare. Rättegången vid Uppsala tingsrätt beräknas pågå i drygt tio dagar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist