Fortsatt badstopp i kommunen

Kommunen fortsätter att avråda från bad i Fjällnora och vid Borgardalsbadet i Länna. Det är i dagsläget oklart hur länge badsugna Uppsalabor bör hålla sig borta från de två sjöarna.

17 juli 2019 14:30

Uppsala kommun gick på måndagseftermiddagen ut och avrådde från bad i Fjällnora friluftsområde, på grund av algblomning. På tisdagsmorgonen meddelades samma avrådan för Borgardalsbadet.

Maria Bröms är hälsoskyddsinspektör vid Uppsala kommun. Det var i fredags förra veckan som hon och hennes kollegor upptäckte tecken på att en algblomning var på gång i de båda sjöarna.

– Så då satte vi upp information om läget vid badplatserna. Och när vi nu i början av veckan kunde se hur algerna började synas i vattnet gick vi ut med en avrådan, säger Maria Bröms.

Som UNT tidigare rapporterat kan algerna ge upphov till hudirritation, kräkningar och diarré. Om man märker av sådana symtom bör man enligt Maria Bröms kontakta läkare. Kommunens avrådan gäller alla åldrar, men framför allt djur – exempelvis hundar – och barn bör hållas undan från vatten med algblomning.

Enligt Maria Bröms finns det inte uppgifter om att några andra sjöar i kommunen ska vara drabbade av algblomning.

– Men det ska påtalas att vi enbart kontrollerar de kommunala badplatserna, säger hon.

Hur länge avrådan kommer att gälla är i nuläget osäkert. Maria Bröms berättar att sjöarnas algblomning kan komma att fortsätta framåt veckoslutet. Trots att algerna inte längre är synliga kan de giftiga ämnena nämligen finnas kvar i vattnet.

– Så när de inte syns mer bör man ändå vänta några dagar till. Men förhoppningsvis går det snart över och folk kan bada igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Felix Wedjesjö