Förtroendeomröstning om Stefan Hanna väntar

Centerpartiet i Uppsala har beslutat om en extrastämma, där förtroendet för Stefan Hanna kommer att prövas. Att medlemmarna inte fått rösta om detta tidigare ska ha berott på ett misstag.

29 november 2018 21:00

Den 21 januari ska medlemmarna i Centerpartiet i Uppsala få rösta om de vill se Stefan Hanna som partiets kommunalråd samt som ledamot i kommunstyrelsen. Det har styrelsen för Centerpartiet i Uppsala kommun nu beslutat.

– I och med att Stefan redan är utsedd på dessa poster så blir det här en form av förtroendeomröstning. Vi ska bekräfta att Stefan Hanna är rätt val, säger ordförande Unn Harsem.

Egentligen skulle medlemmarna ha fått rösta om detta innan Uppsalas kommunalråd utsågs av kommunfullmäktige den 15 oktober. Att medlemmarna aldrig fick chansen beror på ett misstag från styrelsen, säger Unn Harsem.

– Stefan Hanna vann provvalet förra hösten och sedan nomineringsstämman i våras. Han är en så självklar kandidat att det kanske var därför vi missade att ha en stämma.

Under hösten har det stormat kring Stefan Hanna. Flera centerpartister i Uppsala har gått ut i media och kritiserat hans ledarstil. Det har också riktats hård kritik mot den uteblivna stämman.

– Nu har det blivit någon slags storm där medlemmar krävt en extrastämma. Och rätt ska vara rätt, vi ska följa de processer vi har, säger Unn Harsem.

Om någon under stämman föreslår en annan kandidat än Stefan Hanna har medlemmarna chansen att även rösta på denna.

Har Stefan Hanna stöd av en majoritet av medlemmarna?

– Jag vill inte föregå stämman.

Vad händer om han inte får medlemmarnas förtroende? Han är ju redan vald till kommunalråd av kommunfullmäktige.

– Medlemmarna kan inte tvinga bort honom, men om de mot förmodan inte ger Stefan Hanna stöd utgår jag från att han avgår.

Hur är stämningen i partiet?

– Överlag mycket god skulle jag säga. Vi hade en stämma för ett par veckor sedan då vi hade det väldigt trevligt.

Partiet har tagit hjälp av organisationskonsulter för att reda ut den konflikt som finns mellan Stefan Hanna och den grupp som kritiserar honom. Konsulten har intervjuat många av medlemmarna – särskilt de som sitter i flera olika grupper och därmed har stor insyn i det interna arbetet – och har nu kommit med en analys av läget och en lista med förslag på förändringar.

– Jag vill inte gå in på några detaljer, vi har precis börjat titta på analysen, säger Unn Harsem.

Detta har hänt

Stefan Hanna har varit ledare för Centern i Uppsala sedan 2010. 2011 hamnade han i blåsväder för sin ­frispråkiga blogg, sedan han skrivit om hyenadräkter för bidragsfuskare och att den som äter osunt borde betala mer i skatt.

I höst har flera kritiska röster höjts internt mot Stefan Hannas ledarstil. Hårdast fram har Centerns ungdomsförbund i Uppsala län gått som har krävt Hannas avgång. Bland annat kritiserade man honom hårt för att han, som de menar, ska ha hånat Liberalerna i ett nyhetsinslag.

I kommunvalet i år fick Centerpartiet 9,6 procent vilket är en ökning med 2,9 procentenheter sedan förra valet. Partiet ökade därmed mest av alla partier i Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Sandow