Försvarsrapport om miljögift får mer kritik

Länsstyrelsen och SGU, Sveriges geologiska undersökningar, är överens med Uppsala kommun om att ytterligare och mera noggranna undersökningar av PFAS-förekomst vid Ärna krävs.

Foto:

Uppsala2017-05-08 07:00

Som UNT tidigare skrivit har kommunen i ett remissyttrande till Generalläkaren, ansvarig för miljötillsyn inom Försvarsmakten, riktat skarp kritik mot undersökningen av PFAS-förekomst och de förslag på åtgärder som försvaret lämnat.

Nu har även SGU och länsstyrelsen yttrat sig. De tolv grundvattenrör där prover tagits enligt den konsultrapporten som tagits fram på uppdrag av Försvarsmakten, är inte tillräckliga anser SGU. Ytterligare ett antal rör där grundvattenprover kan tas behövs för att se om PFAS sprids mot Uppsalaåsen, men också kontinuerlig provtagning i de grundvattenrör som redan finns i garnisonsområdet som vetter mot Jumkilsåsen.

Länsstyrelsen skriver i sitt yttrande att man i arbetet med det uppföljningsprogram som konsultrapporten rekommenderar bör ”undersöka om ytterligare rör behövs för att ge en tydligare bild av föroreningssituationen”.

Såväl SGU som Länsstyrelsen framhåller att ytterligare markundersökningar behöver göras för att klarlägga spridning och förekomst av PFAS i jord och olika marklager. SGU påpekar att konsultrapporten har överskattat lerjordars isolerande förmåga, och att det i områden som vid Ärna där berg och morän sticker upp kan skilja mycket i hur tjockt lerlagret är.

”SGU ser randområden med blottad morän och berg i dagen som viktiga infiltrationsområden där föroreningar tar sig ner och kan nå grundvattenmagasinet i Jumkilsåsen respektive Uppsalaåsen.”

Enligt konsultrapporten visar de mätningar som gjorts att PFAS-halterna i grundvattnet från Ärna till Jumkilsåsen på grund av utspädning sjunker så mycket att de höjda halterna efter att akvifererna från Jumkilsåsen och Uppsalaåsen förenats tyder på att andra källor till PFAS i Uppsalas grundvatten måste sökas.

Länsstyrelsen konstaterar att ”det antagande som gjorts att full utspädning sker när Jumkilsåsen når Uppsalaåsen inte är korrekt”, och ytterligare undersökningar av spridning av PFAS från Ärna måste genomföras, men också att utredning av ytterligare källor bör fortsätta.

SGU ”finner det mycket sannolikt att en stor del av den PFAS som uppmätts i centrala delarna av Uppsalaåsen kommer från Ärnaområdet.”

Medan Länsstyrelsen gör bedömningen att fortsatta undersökningar bör fokusera på att avgränsa föroreningar och att ta fram förslag på åtgärder, skriver SGU i sitt yttrande att påbörja sanering av identifierade föroreningskällor och också påbörja åtgärder för att begränsa spridning.

PFAS/PFOS

PFAS är samlingsnamnet på ett flertal poly- och perfluorerade alkylsubstanser.

PFAS-ämnen misstänks kunna skada bland annat lever och sköldkörtel.

PFOS och PFHxS ingår i en undergrupp till PFAS och är ett perfluorerat ämne som inte bryts ned i naturen och är kroniskt giftigt.

PFOS användes tidigare i brandsläckningsskum, och har hittats i mark och vatten i närheten av många flygfält och brandövningsplatser som var i bruk från 1970-talet och framåt.

PFAS-ämnen kan finnas i impregnerade textilier, impregnerat papper, rengöringsmedel och brandsläckningsskum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!