Försvarets superhelikopter ska hjälpa vården

Från och med onsdag bemannar Region Uppsala en toppmodern militärhelikopter som ska transportera covidpatienter över hela landet.

På tisdagen fick personal från Akademiska utbildning i Blackhawk-helikoptern. Normalt sett är en fjärdedel av deras arbetstid förlagd till Ärna och resten på Akademiska, men nu går de upp på halvtid.

På tisdagen fick personal från Akademiska utbildning i Blackhawk-helikoptern. Normalt sett är en fjärdedel av deras arbetstid förlagd till Ärna och resten på Akademiska, men nu går de upp på halvtid.

Foto: Cassandra Grönlund

Uppsala kommun2020-04-21 20:44

På tisdagen landade det senaste tillskottet i kampen mot coronaviruset på Ärna flygbas: En 15 meter lång och över fem ton tung Helikopter 16, specialutrustad för att kunna transportera covid-19-patienter mellan olika regioner.

Det är Socialstyrelsen som begärt att Försvarsmakten ska bistå den civila sjukvården med flygtransporter av covidpatienter. Totalt tillhandahåller Försvarsmakten nu tre helikoptrar som ska bemannas av civil sjukvårdspersonal. Region Uppsala har hand om en och Västra Götalandsregionen samt Region Norrbotten förfogar över varsin. 

För Region Uppsala blir det ett välkommet tillskott.

– Vi har en ökad belastning och det är komplicerade uppdrag med väldigt sjuka patienter. Den här resursen kommer att avlasta vår ordinarie verksamhet, säger Per Bondegård, sektionschef för luftburen ambulansvård på Akademiska sjukhuset.

Eftersom det är en nationell resurs kommer helikoptrarna att kunna användas av alla regioner. Larmcentralen i Uppsala ska koordinera de tre helikoptrarna så att de används effektivt.

– Målet är att vi till exempel inte ska köra två olika helikoptrar till destinationer som ligger nära varandra, säger Per Bondegård.

Under tisdagen fick 16 läkare och sjuksköterskor utbildning i den nya helikoptern. Bland annat hur kommunikationen ombord ska skötas och hur man lastar båren.

Fyra besättningsmän från Helikopterflottiljen i Linköping (där helikoptrarna har sin ordinarie bas) kommer att bemanna helikoptern, tillsammans med en läkare och en sjuksköterska från Region Uppsala som utgör sjukvårdsteamet ombord. 

En av dem är sjuksköterskan Linda Karlsson.

– Det blir en jättebra resurs för oss. Utrustningen är exakt samma som i den vanliga helikoptern. Det är en intensivvårdsplats fast i luften, säger hon.

Begäran från Socialstyrelsen kom strax innan påsk och Försvarsmakten har sedan dess arbetat intensivt med att anpassa helikoptrarna för den civila sjukvårdens utrustning.

– Jag är väldigt nöjd med hur snabbt det har gått, säger general Carl-Johan Edström, flygvapenchef.

Helikoptern kommer att kunna användas redan från och med onsdag, men det är oklart exakt var den kommer att ha sin bas. Den skulle till exempel kunna stå på Ärna dagtid och flygas tillbaka till Linköping nattetid. Färden till Uppsala tar bara drygt 45 minuter och transporterna kommer i regel med några timmars varsel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!