Försvaret kräver nytt vittne i rättegången

Försvaret underkände ett av åklagarnas tyngsta bevis när rättegången om mordet på en man i Gränby startade på onsdagen.

21 augusti 2019 21:04

Vid den rättsmedicinska undersökningen av mordoffret hittades en liten mängd dna under en nagel. Det visade sig komma från en av de män som nu står åtalade för mordet. Fyndet är ett av åklagarnas viktigaste bevis i fallet. Deras teori är att dna-spåret fastnade under nageln när offret försökte värja sig i samband med mordet. Men mannens försvarare, advokat Anders Lindstrand, hade redan den första rättegångsdagen starka invändningar mot bevisningen:

– För att få den här lilla mängden dna på sig kan det räcka med att man hälsat eller berört varandra vid något tillfälle. Det binder inte någon till just den här händelsen, sade han till UNT i en paus under förhandlingen.

Han anser också att det finns viktiga frågetecken om exakt var dna-fyndet gjordes. Försvaret begärde därför att den kriminaltekniker som skrivit utlåtandet om undersökningen ska kallas till rättegången för att svara på frågor. Enligt försvararen har hans klient, en 22-årig man, inte ens varit på brottsplatsen.

Fyra män, tre av dem bröder, står åtalade för mordet på en 30-årig man som dödades av ett knivhugg i hjärttrakten. Mordet skedde utomhus på Levertinsgatan på kvällen den 2 november förra året.

Enligt åklagarna startade det med att två män började munhuggas med 30-åringen, som just lämnat sina anhöriga och bekanta i en lägenhet och gått ut för att röka. Bråket eskalerade snabbt och enligt åklagarna ringde gärningsmännen in flera personer till platsen. Det slutade med att 30-åringen angreps med slag, sparkar och knivhugg som ledde till att han avled på platsen. Bland åklagarnas bevis finns mobiluppkopplingar som anses visa att de åtalade varit vid brottsplatsen.

– I början av kvällen har deras telefoner befunnit sig på olika platser, men vid tidpunkten för mordet har de sammanstrålat här, sade kammaråklagare Anna Hårdstedt under sin genomgång av bevisningen.

Rättegången inleds i säkerhetssalen i Stockholm och följdes av ett tiotal åhörare under den första dagen. Anhöriga till mordoffret följde förhandlingen via videolänk från annan plats. De åtalade satt med ryggen mot åhörarplatserna i den stora rättssalen och yttrade sig inte den första dagen, som helt ägnades åt åklagarnas sakframställan.

Annan viktig bevisning i åklagarnas genomgång är en vit bil som setts av vittnen i samband med mordet och som hittades bara någon halvtimme efteråt i ett garage i närheten. På bilens utsida fanns stänk av blod från offret. Bilen kan enligt åklagarna kopplas till några av de misstänkta.

I samband med mordet sköts ett antal pistolskott på platsen, utan att någon träffades. Två dagar efter mordet hittades pistolen i källaren till ett bostadshus nära mordplatsen. Vapnet kan inte knytas till någon person, men enligt åklagarna kan ett par av de misstänkta kopplas till bostadshuset. Dessutom hittades dna från en av de mordåtalade männen på en påse med kokain, som fanns i samma källarrum som pistolen. Enligt åklagarna stärker det bevisen för att mannen hanterat även pistolen.

Alla fyra nekade till brott på onsdagen:

– Min klient förnekar varje form av inblandning i den här händelsen, summerade advokat Leif Ericksson, som försvarar en 20-årig man.

Rättegången fortsätter på fredag, då försvararna närmare får redogöra för de åtalades inställning till bevisen. Därefter kommer de misstänkta att förhöras i rätten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist