Försökte lägga brinnande lapp i brevinkastet

Kvinnan hindrades i sitt försök att kasta in ett brinnande papper i sin grannes lägenhet. Nu döms hon av Uppsala tingsrätt till rättspsykiatrisk vård.

18 juli 2019 21:30

Det var i juli 2018 som kvinnan, bosatt i ett lägenhetshus i Uppsala, tände eld på en bit papper i syfte att lägga den i grannens brevinkast. Just när pappret fattat eld upptäcktes hon dock av en annan boende i samma hus, som kunde avstyra situationen. I samband med att den utsatta grannen fick höra om incidenten uppdagades det att hon trakasserats av kvinnan sedan september 2017. Grannen beskriver hur hon hört någon skrika och banka på hennes dörr, ofta under nattetid. Genom att titta ut genom dörrens kikhål samt identifiera rösten insåg grannen att det var den nu dömda kvinnan som störde. Kvinnan ska även ha ställt kartonger med ordet "hora" skrivet på i trappan.

Kvinnan ska ha förklarat sitt agg mot grannen med att grannen stulit hennes pengar och pojkvän, något som enligt tingsrätten saknar verklighetsförankring.

I domen skriver tingsrätten att kvinnan inte verkar ha reflekterat över att hennes egen lägenhet riskerade skador om hon tände eld på grannens. Hon anses dock ha haft tillräcklig insikt och handlingskontroll för att inse hur det skulle påverka grannen.

Tingsrätten har helt bortsett från kvinnans berättelse eftersom hennes påståenden inte kunnat tillmätas någon form av bevisvärde.

Kvinnan döms för försök till mordbrand och ofredande. Eftersom hon bedöms lida av en allvarlig psykisk störning ska hon genomgå rättspykiatrisk vård.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Weimer