Forskning: budgivning kan påverka hjärnan

Två personer slogs om en lägenhet i Uppsala och höjde priset med 700 000 kronor på 35 minuter. Budgivning kan trigga igång hjärnan visar forskningen.

10 mars 1916 08:01

I november i fjol utannonserades en bostadsrätt på St Olofsgatan i centrala Uppsala. Lägenheten, som är på 134 kvadratmeter, hade ett utgångspris på 4 995 000 kronor.

Till en början var flera personer med och lade bud på nätet men efter ett tag drog två spekulanter ifrån. Budgivningen blev snabbt allt hetsigare.

På morgonen den 20 november hade priset för lägenheten klättrat till 6,5 miljoner kronor.

Klockan 7.20 samma dag höjde budgivare A med 100 000 kronor och här började racet på allvar. Två minuter senare ett kom motbud från budgivare B som var på alerten trots den tidiga morgontimmen och personen toppade med ytterligare 100 000 kronor.

Klättningen fortsatte raskt i samma stil. Klockan 7.37 var det särskilt hett. Då hann A och B klämma in varsitt bud under loppet av en enda minut och säljaren blev 200 000 kronor rikare under enbart dessa 60 sekunder.

Kampen avslutades kl 13.05 samma dag då budgivare A höjde till 7,8 miljoner kronor och kunde avtåga med segern. Därmed hade priset för bostaden ökat med drygt 2,8 miljoner kronor jämfört med utgångspriset.

Det finns vissa samband mellan spelberoende och budgivning, menar Fred Nyberg, seniorprofessor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet. Slutsatsen är att budgivningen verkar kunna trigga igång hjärnans belöningssystem och leda till höjda insatser.

– Områden i hjärnans framlob, prefrontala kortex, har en viktig roll vid både narkotikamissbruk och problematiskt spelande. Lockelser till spelande påverkar dessa områden i hjärnan. Spelandet kan utlösa en lustkänsla för att det är spännande och för att man kan ha en vinst inom räckhåll, uppger Fred Nyberg.

Vad gäller såväl droger som spelande finns inslag av risktagande beteende.

Fred Nyberg hänvisar till en studie i den vetenskapliga tidskriften The Journal of Neuroscience där forskare undersökt hjärnaktiviteten hos personer när de deltagit i budgivningar vid auktioner.

– Den studien påvisar kopplingar mellan prefrontala kortex och beslutsfattande vid auktioner, konstaterar han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters